Kacsaként vadászhatott egy újonnan felfedezett dinoszaurusz

2022. december 4. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan új dinoszauruszfaj egyedének maradványait találták meg kutatók, ami a kacsákhoz és pingvinekhez hasonlóan víz alá lebukva vadászhatott – írja a CNN. A Natovenator polydontus 66–145 millió évvel ezelőtt élhetett a mai Mongólia területén.

A Commonications Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Natovenator a Theropoda alrendhez, tehát a két lábon járó hüllőmedencéjű dinoszauruszok közé tartozott. Ilyen többek között a Tyrannosaurus is.

Művészi elképzelés szerint akár így is kinézhetett a Natovenator polydontus – Fotó: Communications Biology
Művészi elképzelés szerint akár így is kinézhetett a Natovenator polydontus – Fotó: Communications Biology

A Natovenator abból a szempontból is érdekes, hogy a teste kifejezetten áramvonalas volt, mint például a mai kacsáké vagy más, víz alá bukó madaraké. Ez alapján akár vízi ragadozó is lehetett. Ez a testi jellegzetesség több therapoda alrendű fajnál is kialakult, méghozzá egymástól függetlenül. A merülős életmódra utalhatnak a viszonylag sűrű csontok is.

A csontok alapján az állat a mellső végtagjaival hajthatta magát a víz alatt, bár az még egyáltalán nem egyértelmű, hogy mégis mennyire élt vízközeli életet. Az biztos, hogy hidrodinamikus.

A további kutatások során a tudósok egyrészt lemodellezik, hogy nézhetett ki az állat, valamint azt, hogy hogyan és milyen sebességgel járhatott, úszhatott. A maradványokat a mai Góbi sivatagban találták meg, de már van némi bizonyíték arra, hogy régen több nagyobb tó is volt a régióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!