Öregítette a fiatalok agyát a koronavírus-járvány

2022. december 2. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Stanford Egyetem új kutatása szerint a járványhoz kapcsolódó stresszorok fizikailag megváltoztatták a serdülők agyát, és agyi szerkezetük most aránytalanul több évvel idősebbnek tűnik, mint a járvány előtt, írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Az erről szóló tanulmány a Biological Psychiatry: Global Open Science című folyóiratban jelent meg.

Korábbi adatok szerint csak 2020-ban több mint 25 százalékkal emelkedett a depresszió és szorongás előfordulása az előző évekhez képest. Az új eredmények azt mutatják, hogy a pandémia neurológiai és mentális egészségügyi hatásai a serdülőkre még rosszabbak is lehetettek, mint a felnőttekre.

Az életkor előrehaladtával az agy szerkezete természetesen is változik, a pubertás- és korai serdülőkorban a gyerekek teste fokozott növekedésen esik át, ez pedig mind a hippokampuszban, mind az amygdalában változásokat okoz. Előbbinek az emlékezésben, utóbbinak az érzelemszabályozásban van szerepe. Az agykéreg szövetei ezzel párhuzamosan elvékonyodnak.

A Stanford Egyetem kutatása 163 gyereket vizsgált, és MRI-vizsgálatok összehasonlításával kimutatta, hogy ez a fejlődési folyamat felgyorsult a serdülőknél, ahogy átélték a COVID-19 miatti lezárásokat. A kutatók szerint eddig az „agyi életkor” felgyorsult változásai csak azoknál a gyermekeknél jelentkeztek, akik komoly traumákon estek át, akár erőszak, elhanyagolás, családi zavarok vagy több tényező kombinációja miatt.

Bár ezek a változások korábban összefüggtek a mentális egészség romlásával, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a pandémia okozta változások is ezzel járnak majd. Kérdés, hogy végül kronológiai életkoruk utoléri-e az agyuk életkorát, vagy az agyuk tartósan idősebb marad kronológiai életkoruknál.

Ezek az eredmények jelentős hatással lehetnek más hasonló kutatásokra, amelyek a világjárvány alatt kezdődtek. Ha a pandémiát átélt gyerekek agya felgyorsult fejlődést mutat, a tudósoknak számolniuk kell ezzel a rendellenes növekedési ütemmel minden jövőbeli kutatás során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!