Évente egymillió halvaszületés a légszennyezéshez köthető egy globális kutatás szerint

2022. november 30. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy globális tanulmány szerint évente csaknem egymillió halvaszületés a légszennyezésnek tulajdonítható. A kutatók becslése szerint a halva születések csaknem fele a 2,5 mikrométernél kisebb szennyező részecskéknek való kitettséghez köthető, amelyek többnyire fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származnak – írja a Guardian.

A kutatás 137 ázsiai, afrikai és latin-amerikai országra terjedt ki, ahol a globális halvaszületések 98%-a történik. Az korábban is ismert volt, hogy a szennyezett levegő növeli a halvaszületés kockázatát, de ez a kutatás az első, amely a magzati halálozások számát is felmérte. A tanulmány több mint 45 000 halvaszületés és élve születés adatain alapult.

Szennyezett részecskéket először 2018-ban mutatták ki placentákban, akkor már ismert volt, hogy a szennyezett levegő szoros összefüggést mutat a vetélések, a koraszülések, az alacsony születési súly és az agyfejlődési zavarok növekedésével, októberben viszont légszennyezésből származó mérgező részecskéket találtak a magzatok tüdejében és agyában is.


„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi céljainak teljesítése jelentős számú halvaszületést előzhetne meg” – állítják a tudósok, akik a kínai Pekingi Egyetemen, Dr. Tao Xue vezetésével dolgoztak a tanulmány elkészítésén.

„A halvaszületés megelőzésére irányuló jelenlegi erőfeszítések az orvosi szolgáltatások javítására összpontosítanak, de a klinikai kockázati tényezőkhöz képest a környezeti tényezők általában nem kerülnek előtérbe” – írják.

Pedig a tisztább levegőért tett erőfeszítések a halvaszületések előfordulását is jelentősen csökkentenék a tudósok szerint.

A Nature Communications című szaklapban közzétett kutatás 54 alacsony és közepes jövedelmű országból, köztük Pakisztánból, Indiából és Nigériából származó, 1998 és 2016 közötti halva születésekkel és légszennyezettséggel kapcsolatos adatokat használt fel. Ezek alapján becsülték meg a vizsgált 137 országban a 2,5 mikrométernél kisebb szennyező részecskéknek való kitettségnek tulajdonítható halvaszületések számát, figyelembe véve, hogy a szennyezett levegő hatása nagyobb az idősebb anyákra.

A tanulmány szerint a légszennyezés 830 000 halvaszületéssel, vagyis az összes halva született gyermek 40%-ával hozható összefüggésbe.

A légszennyezésnek tulajdonított halvaszületések aránya különösen magas volt Pakisztánban, Indiában, Nigériában és Kínában. A halva születések száma a 2010-es 2,31 millióról 2019-re 1,93 millióra csökkent, a kutatók szerint ennek oka lehet a légszennyezés csökkentése is egyes országokban, például Kínában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!