Online játékkal segíti a diákokat az Idea Alapítvány a gyanús tartalmak felismerésének gyakorlásában

2022. november 26. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekeknek szóló webalkalmazást készített a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány. A 13-15 éves diákoknak szánt, Pajzs nevű játék célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása – derül ki az alapítvány közleményéből.

Az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, amely egy fiktív közösségimédia-oldalba van ágyazva. „A felhasználó posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más közösségi platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak” – írják.

A fiktív hírfolyamban a felhasználók többek között digitálisan manipulált képeket és videókat, rejtett hirdetéseket, elfogult és agresszív posztokat, eredeti kontextusukból kiemelt fotókat, valamint egyik kategóriába sem sorolható, semleges tartalmakat láthatnak. A posztok besorolásában a játékosokat fiktív szakértők segítik csetüzenetek formájában.

A másfél-két óra alatt kitölthető játékot akár szorgalmi feladatként is kiadhatják 13-15 éves diákok tanárai, mivel annak fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz – írják a játék fejlesztői.

Az applikáció illeszkedik a magyar nyelv és irodalom, állampolgári ismeretek, etika, vizuális kultúra és digitális kultúra órák kerettantervekben rögzített egyes témaköreihez. Az applikáció itt, a tanári útmutató pedig itt érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!