Születőben lévő csillag tűzijátékát örökítette meg a James Webb űrtávcső

2022. november 16. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb emlékezetes képpel jelentkezett a James Webb űrtávcső (JWST), illetve a mögötte álló tudóscsapat: megörökítették, ahogy egy épp születőben lévő csillag óriási, homokóra alakú formációt alkotva lövelli ki magából az anyagot – írja a Guardian.

A homokóraforma annak köszönhető, hogy az L1527 nevű protocsillagot a homokóra nyakánál egy forgó gázkorong veszi körül, amely táplálja a születőben lévő csillagot. A korong alján és tetején azonban az L1527-ből kilövellő anyag üregeket ütött, ahol kijut a fény. Mindez csak az infravörös tartományban látható, így egészen addig nem is sikerült megfigyelni, amíg a JSWT NIRCam nevű műszere meg nem örökítette.

A képen a színek az „anyagvastagságot” jelölik, a kék részeknél a legritkásabb a porréteg, a narancssárga részeknél a legsűrűbb:

Infravörös kép a gázkorongba burkolózó L1527 protocsillagról – Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI
Infravörös kép a gázkorongba burkolózó L1527 protocsillagról – Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A protocsillag még csak 100 ezer éves, és a fejlődése kezdeti szakaszában jár, így nem is képes önállóan energiát termelni. Ezért táplálkozik az őt körülvevő gázkorongból, amely nagyjából akkora, mint a mi Naprendszerünk.

Az L1527 a Taurus Molekuláris Felhőben található, amely a Földtől 430 fényévnyire terül el, és több száz formálódó csillagnak ad otthont, így a kutatók szerint ideális hely megfigyelni, hogyan nézhetett ki a Nap és a Naprendszer a korai fejlődési fázisában.

A James Webb űrtávcső új korszakot hozott el az űrkutatásban, és a tavaly decemberi útnak indítása óta folyamatosan szállítja a korábban nem látott vagy minden korábbinál nagyobb részletességű felvételeket az univerzum titkairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!