Az ember az eddigi információkhoz képest már 600 ezer évvel korábban is főzte az ételt

2022. november 15. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az ember ősei már 780 ezer évvel ezelőtt is jól átsütve vagy megfőzve szerethették a halat – derül ki egy új régészeti kutatásból, írja az MTI.

A kutatás azt bizonyítja, hogy az ember ősei az eddigi információkhoz képest már 600 ezer évvel korábban is főzték az ételt. A sütés-főzés legkorábbi bizonyítékai eddig 170 ezer évesek voltak és a neandervölgyi és korai Homo sapiens közösségekhez kötődtek.

A Guardian brit napilap online kiadásában megjelent kutatásban a tel-avivi Steinhardt Természettudományi Múzeum fosszilis pontymaradványait elemezték. A leletek a Jordán folyónál végzett ásatásokon kerültek elő.

Egy ponty koponyája a Steinhardt Természettudományi Múzeumban – Fotó: Tel Aviv University / AFP
Egy ponty koponyája a Steinhardt Természettudományi Múzeumban – Fotó: Tel Aviv University / AFP

A tanulmány 16 évig készült, ez alatt többezernyi halmaradványt katalogizáltak. Először az vezette nyomra a régészeket, hogy egy helyszínen, ahol szinte egyáltalán nem találtak halcsontokat, rengeteg fog maradt fenn. Ez már a hal főzésére utalhatott, mivel a halcsontok az 500 Celsius-fok alatti hőmérsékletű főzés vagy sütés közben szétesnek, megpuhulnak, míg a fogak megmaradnak. A lelőhelyről ráadásul égett tűzkövek is előkerültek, ami arra utalt, hogy a helyszínen tüzet is raktak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!