Díjat kapott a PTE két klinikája a Parkinson-kórt is kezelő mély agyi stimulációs munkájukért

2022. november 9. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Díjat kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Idegsebészeti Klinikája és Neurológiai Klinikája a mély agyi stimulációs terápia terén végzett munkájáért – áll az egyetem közleményében.

Az Abbot regionális vezetése a „Mély Agyi Stimulációs Kiválósági Központ” díjat adta át a két érintett klinikát képviselő Kovács Norbert professzornak és Balás István egyetemi docensnek.

A klinikákon egy olyan agyi stimulációt forradalmasító távprogramozást alkalmaztak, ami segíthet a krónikus fájdalom vagy mozgászavarok miatt neuromodulációs terápiában részesülő páciensek számára. A kezelés a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi.

„A mély agyi stimulációs kezelés során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel lehet az agyi működést normalizálni, ami a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi. A mély agyi stimuláció biztonságos eljárás, mely például a gyermekkori disztónia betegségben már hétéves kortól is alkalmazható”

– mondta Kovács Norbert.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, előfordulása az utóbbi 20 évben megduplázódott. Egyre gyakrabban fordul elő a fiatal és munkaképes korosztályban is, mely nagyon gyakran a korai nyugdíjazáshoz vezethet. A mély agyi stimuláció az olyan Parkinson-kóros betegeknek nyújt jelentős életminőségbeli javulást, akiknél a kombinált gyógyszeres kezelés már csak korlátozott hatékonyságú.

A Pécsi Tudományegyetemen 2001 óta már több mint 500-an részesültek mély agyi stimulációs kezelésben, köztük sok kisgyermek. A társadalombiztosítás is támogatja az eljárást, ám eddig sokaknak akadályt jelentett, hogy a stimulátor időszakos beállítását és ellenőrzését csak a személyes vizsgálaton lehetett megoldani – tehát a Pécstől távol élőknek nem volt túl egyszerű.

Ezért vezették be nemrég a NeuroSphere Virtuális Klinikát, ami lehetővé teszi az Abbott stimulátort használó betegek számára, hogy a klinikán való személyes jelenlét nélkül, biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak a szakorvosukkal. Az orvosok így távolról tudják ellenőrizni a betegek állapotát, a stimulátor működését, és, ha úgy van, akár a beállításokon is tudnak csavarni. Az új Virtuális Klinika nemcsak a mély agyi stimuláció, hanem a krónikus fájdalomban alkalmazott gerincvelő-stimuláció ellenőrzésére és távprogramozására is alkalmas.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!