Fizetős szolgáltatást vezet be a Twitter: havi nyolc dollárért bárkinek lehet hitelesített fiókja

2022. november 6. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Új, fizetős szolgáltatást vezet be a Twitter: havi 7,99 dollárért bárki vásárolhat a magának kis kék pipát, ami mostanáig a politikusok, hírességek, közéleti szereplők, cégek profilján jelezte, hogy igazolt fiókról van szó.

Esther Crawford, a Twitter termékmenedzsment igazgatója megerősítette, hogy a szolgáltatás még nem működik élesben (noha az iOS-re kiadott app-frissítéshez tartozó leírásból erre lehetett következtetni) „Az új Blue még nem éles – a sprint a bevezetésig folytatódik, de néhányan már láthatják, hogy frissítéseket készítünk, mivel valós időben teszteljük a változásokat” – tweetelte.

Elon Musknak, a Twitter új tulajdonosának vesszőparipája, hogy sok a kamu fiók a platformon, ez a kérdés egy időre meg is akasztotta a felvásárlás folyamatát. Musk szerint ha minden felhasználónak fizetnie kellene a hitelesítésért Twitteren, az megnövelné a spamelés költségeit, az új, havi nyolcdolláros előfizetésben már ezt a szemléletet láthatjuk tükröződni. Az iOS-frissítéshez írt szöveg szerint hamarosan új kiváltságok is társulnak majd a Twitter Blue előfizetéshez: kevesebb és relevánsabb reklám, lehetőség hosszabb videók posztolására, a tartalmaink előbbre rangsorolása a platformon.

A Twitter moderálásával foglalkozó egyes szakértők és civil jogászok óvatosabbak ezzel kapcsolatban: szerintük ez a lehetőség rosszindulatú szereplők számára is lehetővé teheti, hogy némi pénz fejében kormányzati tisztviselőknek adják ki magukat, és államilag támogatott dezinformációs fiókok is tovább garázdálkodhatnánk a Twitteren, ha kifizetik a díjat, ráadásul most már a hitelesítettség látszatát keltve. Ilyesmire persze csak akkor volna lehetősége rosszindulatú szereplőknek, ha sikerülne kitrükközniük az ellenőrzést, amely a kék pipa kiadását megelőzi.

A CNN beszámolója szerint Color of Change nevű szervezet vezérigazgatója, Rashad Robinson egy pénteki beszélgetésen újságíróknak azt mondta, hogy funkciónak számos nem kívánt következménye lehet, és „példátlan hatással lehet a választási káoszra”. „Bármelyik jobboldali troll fizethet 8 dollárt... kaphat egy kék pipát, majd megváltoztathatja a nevét a CNN-re vagy Grúzia külügyminiszterére” – mondta.

Elon Musk szabályos cégvezetési ámokfutásba kezdett, mióta átvette a Twittert, erről itt írtunk, a különc milliárdos portréját pedig itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!