Két neutroncsillag összekoccant, szinte fénysebességgel lövelltek ki belőlük a részecskék

2022. október 21. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

2017-ben csillagászok észrevették, hogy valami nagyon gyorsan megy az űrben. Mondhatni túl gyorsan, mert amikor ráirányították a Hubble figyelő tekintetét, úgy tűnt, mintha a megfigyelt részecskék a fénysebesség hétszeresével süvítenének.

Ez persze lehetetlen, de szerencsére van tudományos magyarázat. Valahol a távolban (130 millió fényévnyire tőlünk) két neutroncsillag összeütközött (az esemény a GW170817 nevet kapta), amiből akkora energia szabadult fel, mint mikor egy szupernova felrobban. A két neutroncsillag ütközéséből kialakult egy fekete lyuk, ami körül létrejött egy gravitációs buborék, ami elkezdte behúzni a környéken található anyagokat. Ezek összeálltak egy gyorsan forgó lemezzé, ami a pólusokon sugarakat lőtt ki.

Az egyik ilyen sugár felkapott egy adag anyagot a robbanás után keletkező törmelékhalmaz szélén, ami így a fénysebesség legalább 99,97 százalékával száguld az űrben. Ha ez a magyarázat esetleg nem lenne kristálytiszta, akkor ajánlom a NASA magyarázóvideóját.

Visszatérve a szupergyors anyagsugárra. A Hubble űrteleszkóp első adatai alapján úgy tűnt, mintha a sugár a fénysebesség hétszeresével haladna. Ez azért van, mivel a sugár szinte fénysebességgel halad, a fénynek, amit maga elé sugároz kevesebb utat kell megtennie, míg ideér, mint annak, amit korábban sugárzott. A NASA magyarázat szerint olyan, mintha a sugár a saját fényét üldözné. Valójában csak arról van szó, a sugár régebben bocsátotta ki a látott fényt, mint először gondolnánk. Emiatt tűnik úgy, mintha a sugár sokkal gyorsabb lenne, mint valójában.

Nemcsak a Hubble figyelte meg a jelenséget, hanem 70 másik földi és űrbéli obszervatórium is. Így jó sok adat állt a kutatók rendelkezésére, de még így is több évre volt szükség, hogy feldolgozzák és megállapítsák, mi történhetett valójában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!