Több mint 1700 zöld aktivistát öltek meg az elmúlt évtizedben

2022. szeptember 30. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Global Witness friss jelentése szerint több mint 1700 aktivista halt meg az elmúlt tíz évben, miközben a bányászatot, olajfúrást vagy fakitermelést próbálták megakadályozni. Az elmúlt 10 év során Brazíliában és Kolumbiában regisztrálták a legtöbb ilyen jellegű halálozást.

A kutatók szerint az elemzés még így is alábecsüli a valós számokat.

Az év elején Dom Phillips brit újságíró és egy helyi szakértő, Bruno Pereira meggyilkolása hívta fel a figyelmet az Amazonas egyes részein uralkodó törvénytelen állapotokra. A Global Witness jelentésében Latin-Amerika az élvonalban áll a környezetvédők és aktivisták elleni halálos támadások terén. A tanulmány megállapítja, hogy a gyilkosságok 68 százaléka ezen a kontinensen történt, ezen belül is Brazíliában, Kolumbiában, Mexikóban és Hondurasban a legrosszabb a helyzet.

Az elhunytak közül sokan őslakosok voltak, akik gyakran küzdöttek azért, hogy megakadályozzák földjeik bányászat-, olaj-, fakitermelés- vagy vízenergia-fejlesztés miatti kizsákmányolását.

A kutatók úgy gondolják, hogy mivel a világ megpróbálja növelni a fosszilis tüzelőanyagok kiaknázását az orosz-ukrán háború miatti energiakrízisben, az aktivisták és újságírók egyre nagyobb veszélyben vannak. 2021-ben körülbelül 200 ember halt meg a környezetvédelmi munkája miatt, ez heti 4 halottat jelent globálisan. A szakértők szerint a kizsákmányolás az energiakrízis miatt egyre nagyobb mértékű lesz, ez pedig főként az amazonasi régióban jelent fokozott veszélyt, ahol most is nagyon rossz a helyzet. Shruti Suresh, a Global Witness munkatársa szerint ezen a területen történt az elmúlt tíz év ilyen jellegű gyilkosságainak 85 százaléka.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!