Jobban öregít a magány, mint a dohányzás

2022. szeptember 27. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jobban gyorsítja az öregedést a boldogtalanság és a magány, mint a rendszeres dohányzás, derült ki egy friss kutatásból. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint ezek a negatív érzelmek ha sokáig fennmaradnak, megzavarják a test biológiai óráját, és olyan betegségek kialakulásának esélyét növelik, mint az Alzheimer-kór, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri rendellenességek.

A molekuláris károsodás idővel felhalmozódik, és hozzájárul a különböző betegségek kialakulásához. Egyes emberekben ez a molekuláris károsodás intenzívebben megy végbe, amit felgyorsult öregedésnek szokás nevezni. Ez szerencsére még azelőtt észlelhető, mielőtt annak komoly következményei lennének. Ehhez a kutatók öregedési digitális modelleket használnak.

Felgyorsult öregedést észleltek a kutatók azoknál, akiknél a kórtörténetben agyvérzés, máj- és tüdőbetegségek fordultak elő, dohányoztak, valamint rossz volt a mentális egészségük. Érdekes módon a reménytelenség, a boldogtalanság és a magányosság jobban összefüggést mutatott a páciens biológiai életkorának növekedésével, mint a dohányzás.

Az eredmények az első olyan kutatáson alapulnak, amely ezt az „öregedési órát” vizsgálta. A kísérlethez csaknem 12 000 kínai felnőtt vérét vizsgálták meg és biometrikus adatait nézték át. Azt találták, hogy az olyan pszichológiai tényezők, mint a boldogtalanság vagy a magány, egy évet és nyolc hónapot adhatnak hozzá az ember biológiai korához. Ezek jobban befolyásolták az öregedést, mint a biológiai nem, a lakóhely, a családi állapot vagy a dohányzás.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy az eredményeik alapján az öregedéssel foglalkozó kutatásoknál nem szabadna figyelmen kívül hagyni a mentális állapotot sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!