Visszatolja a garázsba a NASA a holdrakétát

2022. szeptember 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ian hurrikán miatt visszaviszik a szerelőcsarnokba a NASA Artemis-1 holdrakétáját – írja a Space News. Még vasárnap bejelentették, hogy a most keddre tervezett indítás sem fog megtörténni, ezzel már negyedszer halasztják el a kilövést.

A hurrikán a hét közepén fogja elérni az Egyesült Államok keleti partját, egyes előrejelzések szerint a Kennedy Űrközpont is az útjába kerül. A NASA egy rövid közleményben azt írta: a legfrissebb időjárási előrejelzések alapján döntött úgy, hogy a kilövőállásról a szerelőcsarnokba mozgatja a rakétát.

Az eredeti tervek szerint a rakéta a vihar ellenére is az álláson maradt volna a szeptember 27-re, illetve október 2-re tervezett indítások miatt. Akkor azonban az előrejelzések azt mutatták, hogy a szél nem haladja majd meg azt a 74 csomós (137 kilométer/óra) maximumot, amelyet a rakéta még kibírt volna az állomáson.

Az, hogy az Artemis-1 visszakerült a szerelőcsarnokba, azt jelenti, hogy a jelenlegi indítási ablakban már nem fogják tudni fellőni a rakétát, az ugyanis október 4-én zárul. A következő lehetőség október 17-től október 31-ig nyílik majd az indításra.

Az Artemis-programról bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!