Tartós párkapcsolatban durvábban tréfálkoznak a férfiak, és ezt viccesebbnek is találják

2022. szeptember 24. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

A humorral kapcsolatos jelenségek tudományos kutatása az elmúlt néhány évtizedben fellendült. Most egy lengyel kutatócsoport tárt fel újabb összefüggéseket, kifejezetten a hosszú távú párkapcsolatokat vizsgálva. Eredményeiket a Personality and Individual Differences című pszichológiai szaklapban publikálták, a teljes tanulmány itt elolvasható.

A katowicei Sziléziai Egyetem, a Padovai Egyetem valamint a varsói Stefan Wyszyński Egyetem kutatói kérdőíves módszerrel vizsgálták meg a témakört, a kutatásban 149 heteroszexuális lengyel pár vett részt. Mindannyian legalább fél éve együtt voltak, és legalább három hónapja együtt is éltek a felmérés idején. A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy milyen gyakran viccelődnek ők és a partnereik, milyen gyakran nevetnek egymás poénjain és az elhangzott tréfák minőségéről is be kellett számolniuk.

Fotó: Warner/HBO
Fotó: Warner/HBO

Arról is megkérdezték az alanyokat, hogy milyen jellegű vicceket mondanak, ehhez a kutatók a tudományos publikációkban gyakran használt négy fő humorstílust különböztették meg: affiliációs humor (ez a legártatlanabb, leginkább együtt nevetős), énvédő vagy önérvényesítő humor (viccelődés a negatív történéseken), agresszív humor (mások kárára röhögés) és önsanyargató vagy énleértékelő humor (saját magunkon röhögés). Végül, a párok tagjainak az úgynevezett Diádikus Alkalmazkodás Skála (DAS) nevű módszerre épülő kérdőívet is ki kellett tölteniük, ami a pszichológiában bevett mutató egy párkapcsolat minőségének mérésére.

A tanulmány főbb megállapításai közül vélhetően akadnak olyanok, amik régóta párkapcsolatban élőket nem lepnek meg, mindenesetre most a kutatásban is kimutatták az alábbiakat.

  • Hosszú párkapcsolatban a férfiak átlagosan többet viccelődnek, mint a nők.
  • A férfiak magasabbra értékelik saját vicceik minőségét, mint a nők.
  • A férfiak a saját vicceiket jobbnak tartják, mint a partnereikét.
  • A férfiak ritkábban érzékelik, hogy a partnerük viccel, mint ahogy a nők maguk viccelődnek.
  • A nők elsősorban az affiliációs humort részesítik előnyben, második helyen van az énvédő humor, harmadik helyen az önsértő humor, sor végén pedig az agresszív humor. A férfiaknál az utolsó két hely felcserélődik: az agresszív humor felé jobban vonzódnak, mint az önsértő humor felé.
  • A férfiak sokkal inkább előnyben részesítik az agresszív és az énvédő humort, mint a nők.
  • A viccelődés gyakorisága nem mutat összefüggést a párkapcsolat minőségével.
  • A humor jellege már igen: az affiliációs és az énvédő humor nagyobb DAS-pontszámmal, az agresszív humor kisebbel járt együtt.
  • Jobb a párkapcsolat minősége azok között, akik többet nevetnek a partnerük viccein.
  • Ugyanakkor a férfiak jobban érezhetik magukat olyan nőkkel, akik alulértékelik saját vicceiket, de felülértékelik a férfiak vicceit.

A tanulmány szerzői közlik, hogy kutatásuknak vannak jelentős limitációi. Mindenekelőtt a felmérési módszer, ami önbevalláson alapul, így elvben könnyen félrevezethető, bár a válaszokban nem láttak trollkodásra utaló anomáliát. A választott módszerhez képest a 149 pár sem nagy minta. Azt is megjegyzik, hogy korábbi kutatások arra jutottak, hogy a humort az emberek elsősorban a partnerek vonzására használják, az ismerkedési szakaszban, de a humor hosszú távú kapcsolatokban betöltött funkciójáról még keveset tudunk. Ennek háttere, motivációinak feltárása esetleg evolúciós szerepe még több további kutatást igényel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!