Az ételekbe csempészett szteroidok, és nem a stressz miatt maradhatott el a fogoly nők menstruációja a náci koncentrációs táborokban

2022. szeptember 22. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A náci koncentrációs táborokba hurcolt nők 98 százaléka tapasztalt amenorrheát, vagyis maradt el a menstruációja, röviddel az érkezés után. Az Ottawai Egyetem friss kutatása szerint az amenorrhea a napi ételadagba kevert szteroidok miatt jelentkezhetett, amik azt is megakadályozták, hogy a nők teherbe eshessenek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Social Science & Medicine szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a zsidó nőknél elmaradó menstruáció túlságosan gyakori és egységes volt ahhoz, hogy trauma vagy alultápláltság okozza, de ezeket a magyarázatokat már az 1940-es években kész tényként fogadták el, és egészen eddig nem is igazán kutattak más lehetőségek után.

Dr. Peggy J. Kleinplatz, a tanulmány vezető szerzője a történelmi bizonyítékokat és a holokauszt-túlélők tanúvallomásait ötvözi, és új elképzelést állít fel: úgy gondolja, hogy a nácik szintetikus szteroidokat adtak a nőknek adott napi élelmiszeradagban, hogy megakasszák a menstruációs ciklusukat, és lehetőség szerint csökkentsék, vagy teljesen megszüntessék a gyermekvállalási képességeiket.

Kleinplatz szerint a történelem más hasonló tömeges atrocitásai során is előfordult, hogy a nőknek abbamaradt a menstruációjuk, de ez általában egy 12-18 hónapos periódus alatt alakult ki, akkor, amikor már okolható a történtekért az alultápláltság vagy a krónikus stressz. A náci koncentrációs táborokban azonban nagyon gyorsan jelentkezett az amenorrhea.

„Arra voltam kíváncsi, hogy mi történt ezekkel a nőkkel a haláltáborokban, ami azonnali amenorrheát váltott ki, és nem magyarázható teljes mértékben sem a trauma, sem az alultápláltság hipotézisével – mondta Kleinplatz. – Azt kezdtem el vizsgálni, hogy történt-e szándékos kísérlet a menstruáció leállítására.”

2018 és 2021 között 93 interjút készített holokauszttúlélő nőkkel – akiknek átlagos életkoruk 92 és fél év volt – vagy gyerekeikkel. A legtöbbjük elmondta a kutatónak, hogy sejtették: valamit tesznek a fejadagjukba azért, hogy megszüntessék a menstruációjukat. Egy, az auschwitzi konyhán dolgozó nő még a vegyszercsomagokat is le tudta írni Kleinplatznak, amelyeket minden nap fegyveres őrök hoztak, és levesbe oldva adták a női foglyoknak, abból a célból, hogy abbamaradjon a menstruációjuk. Ezt a narratívát erősítik egy 1969-es jelentés megállapításai is, amely a náci haláltáborok auschwitzi szakácsainak beszámolóiról készült.

A szteroidoknak hosszú távú hatásaik voltak: szinte az összes megkérdezett nő – 98 százalékuk – képtelen volt annyi gyereket szülni, amennyit szeretett volna.

Az eredmények szerint 197 igazolt terhességből legalább 48 (24,4 százalék) vetéléssel, 13 (6,6 százalék) halvaszületéssel végződött, és csak 136 (69 százalék) gyerek született élve. „A meddőség, a vetélés és a halvaszületések aránya kiemelkedően magas volt, és nem volt összhangban az általános népességével, sem a zsidó népességével ezekben az években” – mondta Kleinplatz.

A kutató szerint azok a szteroidok, amelyek azonnali amenorrheát váltanak ki, a második világháborús Németországban bőséggel rendelkezésre álltak. Ezeket a szereket először 1933-ban Berlinben szintetizálták és gyártották, és Németországban vény nélkül kaphatók voltak a meddőség kezelésére. A kutatók állításaik szerint bizonyítékokhoz jutottak hozzá arra vonatkozóan, hogy 1943 és 1945 között nagy mennyiségben gyártották ezeket a nemi szteroidokat, ilyen jelentős gyártás azonban drasztikusan meghaladta volna a meddőségi kezelést igénylő nők keresletét. A szakértők szerint az is furcsa, hogy háborús időben ennyire prioritás volt a női nemi hormonok gyártása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!