Kizöldült a második legnagyobb kriptovaluta

2022. szeptember 15. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Új működési elvre váltott a világ második legnépszerűbb kriptovalutája, az ethereum, így sokkal energiatakarékosabbá vált. A Merge névre keresztelt átállást Vitalik Buterin, az ethereum társalkotója jelentette be a Twitteren.

Mint a kriptovaluták és a blokklánc esetében általában, most is felmerül a kérdés, hogy ez mit is jelent, és az is, hogy ez hogy érinti az átlagembert. Kezdjük a második kérdéssel. Az ethereum bányászata és létezése eddig annyi energiát használt, mint egy közepes méretű ország, ami miatt nagyon környezetszennyező volt.

Ez pedig azzal változott, hogy a Merge alatt átálltak a proof-of-stake nevű protokollra. Eddig – a bitcoinhoz hasonlóan – a proof-of-work protokollt használták, és talán itt az ideje, hogy kifejtsük, mit is jelentenek ezek a protokollok.

  • A proof-of-work lényege nagyon röviden az, hogy a bányászgépeknek hatalmas számítási kapacitást igénylő, bonyolult matematikai feladatokat kell megoldaniuk az új blokkok generálásához. Ehhez erős hardverre – leginkább nagy kapacitású tápegységre és erős videókártyákra – van szükség, ezek működtetése pedig rengeteg áramot igényel, így meglehetősen környezetszennyező is.
  • A legismertebb alternatíva a proof-of-stake, melynek lényege, hogy a bányászok a saját kriptovalutáik egy részét helyezik letétbe a rendszerben, és minél több ilyenjük van, annál nagyobb eséllyel tudják dekódolni a következő blokkot.
  • Ezeken felül más protokollok is léteznek, köztük a 2013-ban leírt proof-of-space, amely alapjaiban nagyon hasonlít a proof-of-workre – azaz a számítógépnek egy feladatot kell megoldania, hogy blokkot generáljon –, ám itt számítási kapacitás helyett az számít, hogy a felhasználó mekkora tárhelyet áldoz fel a feladat megoldására.

Az ether-bányászathoz ezek után nem lesz szükség a legbivalyabb videókártyákra és végtelen energiára, akár hétköznapi laptopok is képesek lesznek a számítások elvégzésére. Ami viszont fontosabb, hogy az Ethereum Alapítvány szerint a fogyasztás az eddigi 112 TWh/év helyett 0,01 TWh/évre csökken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!