Hogy állítsuk le a csecsemősírást? Öt perc séta, öt perc ringatás ölben

2022. szeptember 14. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Séta, szék, szundi – így lehetne frappánsan összefoglalni annak a japán kutatócsoportnak a megállapításait, amelyik azt vizsgálta, hogyan lehet a leghatékonyabban leállítani a csecsemők sírását.

A RIKEN Center for Brain Science (CBS) tanulmánya a Current Biology nevű szaklapban jelent meg. A kutatás során számos népszerű csillapítási technikát megvizsgáltak, és ezek közül állították össze az altatókoktélt, ami a legjobban működő megoldásokat ötvözi.

Akit érdekelnek a tudományos részletek, mindenképpen nézze meg a Current Biologyban az egész tanulmányt, itt csak az eredményeket közöljük röviden.

Az első fontos megállapítás, hogy a mozgás nagyon megnyugtatja a babákat. A vizsgálat során nézték, hogy babakocsiban tolva, vagy karban tartva és úgy sétálva hogyan nyugszanak le a csecsemők. Végül arra jutottak, hogy a leghatékonyabb módszer nagyjából öt percig fel-alá sétálni a karunkban a gyerekkel. Ezalatt az idő alatt a kutatás szerint várhatóan teljesen megnyugszik, lelassul a szívverése, ellazul, felkészül arra, hogy el tudjon aludni.

A nyerő módszer a tanulmány szerint – Fotó: RIKEN
A nyerő módszer a tanulmány szerint – Fotó: RIKEN

A következő fázis már statikus, itt a további lenyugtatás, valamint az elalvás a cél. Itt azt találták a kutatók, hogy a legjobb megoldás leülni egy székre, az ölünkben a gyerekkel, finoman ringatni, és megvárni, hogy elaludjon. Azt írják még, hogy ha várunk egy pár percet azután, hogy elszenderedett, és úgy tesszük le az ágyába, akkor minimálisra csökken az esélye annak, hogy a lefektetésre felébred.

A sétálós rész egyébként csak zaklatott, síró gyerekeknél segíti azt, hogy beinduljanak az alvási folyamatok, az egyébként nyugodt, csak nem alvó gyerek esetében nem segít a plusz séta.

Aztán persze a valóságban ez máshogy is lehet, de a kutatás lényege az volt, hogy valójában fölösleges bármilyen csodaringatót beszerezni, semmivel sem hatékonyabb, mint sétálgatni öt percet, majd üldögélni a gyerekkel további 5-8 percet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!