A Google elkaszálta az új Pixelbookot, kiszáll a laptoppiacról

2022. szeptember 13. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Bár néhány hónapja a Google hardverekért felelős vezetője, Rick Osterloh még arról beszélt, hogy a jövőben is gyártani fognak Pixelbookokat, a cég elkaszálta a saját márkás laptopjai legújabb, készülő modelljét, és teljes egészében kiszáll a laptopgyártásból – írja a Verge.

A lépést a lap szerint elsősorban költségcsökkentési igények szülték. Sundar Pichai vezérigazgató is jelezte már egy júliusi memóban, hogy lassítaná az új munkaerő felvételét, és áramvonalasítaná a működést, aminek a keretében bizonyos projekteket leállíthatnak. Így történt ez most a Pixelbookkal is, amelynek a fejlesztőcsapatát más projektekre csoportosították át.

A Google eredetileg azért szállt be a laptoppiacra, amiért a legtöbb hardvertípus fejlesztésébe belekezdett: hogy felfuttassa az azokon futó operációs rendszereit, és más hardvergyártókat is behúzzon alájuk. Az eredeti, 2017-es Pixelbook – ahogy már az elődjének tekinthető Chromebook Pixel is – a ChromeOS nevű operációs rendszer demókészüléke volt, ennek manapság már csak a 2019-es változatát, a Pixelbook Gót árulták.

2019-re azonban már számos más gyártó beszállt a Chromebookok piacára, és ez a készülékkategória elterjedtté is vált, különösen az oktatási szektorban, így a Google döntésében szerepe lehet annak is, hogy nem feltétlenül van már szükség arra, hogy maguk után húzzák a piacot. Ahogy a közelmúltbeli bejelentéseikből látszik, a jövőben inkább a tabletekre és az okosórákra koncentrálnának hardverfronton. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy bár a koronavírus-világjárvány a teljes pécészektort visszavetette, ezen belül is különösen érzékenyen érintette a Chromebookokat, amelyeknek az eladásai 30 százalékkal estek vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!