Az édesítőszerek növelhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét egy új tanulmány szerint

2022. szeptember 8. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnőhet a szívérrendszeri betegségek kialakulásának esélye azoknál akik a cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesítik – írja egy, a héten megjelent tanulmány alapján a Guardian.

A tanulmány a BMJ nevű szaklapban jelent meg, és a szerzők szerint az eredményeik alapján fontos, hogy a mesterséges édesítőszerekre nem szabad a cukor egészségesebb alternatívájaként tekinteni.

A túl sok cukor elfogyasztásáról már tudjuk, hogy hosszabb távon egészségügyi problémákhoz vezethet, ami miatt sokan inkább édesítős termékeket fogyasztanak. A francia tanulmány (és korábbi vizsgálatok) szerint azonban úgy tűnik, hogy ez nem biztos, hogy jobb megoldás.

A kutatást a Sorbonne Paris Nord Egyetem szakemberei vezették, és a France24 szerint 2009 és 2021 között 103 ezer francia étrendjét, életmódját és kórtörténetét figyelték meg. A résztvevők átlagéletkora 42 év volt, négyötödük nő volt, és 37 százalékuk fogyasztott cukor helyett édesítőszert.

A kilenc évig tartó utánkövetéses szakaszban 1502 szívproblémát regisztráltak, például szívrohamot és sztrókot.

A kutatók arra jutottak, hogy 100 ezer édesítőfogyasztóból 346-nál fordult elő valamilyen szívbetegség, míg 100 ezer cukorfogyasztóból 314-nél. Ez egy nagyjából 9 százalékos eltérés. A különböző betegségeknél különböző mértékű volt az eltérés: például az agy vérellátását befolyásoló betegségek 18 százalékkal fordultak elő gyakrabban az édesítőszeres csoportban.

Mesterséges édesítő és mesterséges édesítő között is van különbség: az aszpartám-fogyasztóknál 17 százalékkal emelkedett az említett, agyat érintő betegségek kialakulásának esélye, míg az aceszulfám-káliumot és a szukralózt a koszorúér-betegségek kialakulásához kötötték.

Fontos megjegyezni, hogy mivel ez egy megfigyelési tanulmány, a szerzők ugyan ki tudnak mutatni egyértelmű különbségeket, de nem tudnak rámutatni egyértelmű ok-okozati összefüggésekre az egyes édesítőszerek és a betegségek között. Azt mondták, hogy nagy mennyiségű, jó minőségű adattal dolgoztak, és az eredményeik összhangban vannak más tanulmányokkal, amik szintén megkérdőjelezik a mesterséges édesítők veszélytelenségét. Azt viszont belátták, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Áprilisban a WHO is felhívta arra a figyelmet, hogy még nincs tudományos konszenzus arról, hogy az édesítők hozzájárulnak-e a testsúly csökkentéséhez, ahogy arról sem, hogy hosszútávon lehet-e egészségkárosító hatásuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!