A Twittertől kirúgott biztonsági főnök szerint a nemzetbiztonságra és felhasználókra is kockázatos a cég működése

2022. augusztus 23. – 22:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetbiztonsági kockázatot jelentő problémákról számolt be a Twittert üzemeltető vállalat elbocsátott biztonsági vezetője az általa kiszivárogtatott jelentésében – írja az MTI. A kiszivárogtatott információkat a CNN és a Washington Post hozta elsőként nyilvánosságra. Ezek szerint a múlt hónapban az Egyesült Államok Kongresszusa és a szövetségi ügynökségek is megkapták a dokumentumot, amelyből az derül ki, hogy a közösségi platformot egy rosszul irányított vállalat üzemelteti, amelynél kaotikus és tarthatatlan állapotok uralkodnak, és ahol az alkalmazottak közül túl sokan férnek hozzá a legérzékenyebb információkhoz is.

Peiter „Mudge” Zlatko, a Twitter korábbi biztonsági főnöke és ismert hekker, a kiszivárogtatott leleplező dokumentumban azt állította, hogy a cég vezetése félrevezette a cég igazgatóságát és a kormányzati hatóságokat a biztonsági hiányosságokról. Ezen biztonsági rések némelyike külföldi kémtevékenység, manipuláció, és dezinformációs kampányok előtt is kaput nyithat. A jelentés kitér arra, hogy a cég egy vagy akár több jelenlegi alkalmazottja is külföldi hírszerző szolgálatoknak dolgozhat.

Zlatkót a Twitter tavaly bocsátotta el biztonsági főnöki pozíciójából gyenge teljesítményére hivatkozva. A férfi azt állítja, ez azután történt, hogy megpróbálta felhívni főnökei, a cég igazgatóságának figyelmét a hiányosságokra, és megpróbált segítséget nyújtani azok kijavítására.

A Twitter közleményben reagált a megjelent információkra, azt állítva, hogy a nyilvánosságra került dokumentum tartalmában korlátozott, pontatlanságokat, következetlenségeket tartalmaz, és semmi fontos információ nincs benne. A washingtoni szenátus jogi bizottságának magas rangú republikánus tagja, Chuck Grassley a Twitteren megjelent közleményében az ügyet komoly nemzetbiztonsági és személyiségi jogi kockázatnak nevezte, amelyet ki kell vizsgálni. A szenátus hírszerzési bizottságának szóvivője annyit közölt, hogy eljutott hozzájuk a panasz, és „komolyan veszik”. A dokumentum nyilvánosságra kerülése után a Twitter tőzsdei részvényeinek ára visszaesett, New York-i idő szerint kedden délután 2 és fél százalékos mínuszban állt a reggeli nyitáshoz képest.

A dokumentum fontos megállapítása még, hogy a médiavállalatnál nincsenek meg az erőforrások és a motiváció még arra sem, hogy teljes egészében átlássák, hány automatizált fiók, vagyis bot működik a platformon. Ez azért fontos, mert az automatizált fiókok átláthatatlanságára hivatkozva szeretne visszalépni Elon Musk a Twitter felvásárlására tett 44 milliárd dolláros ajánlatból.

Elon Musk idén tavasszal adott 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a közösségi médiaplatformra, az üzletet megkötötték, amelytől a milliárdos üzletember később visszalépett, az automatizált és spam fiókok számára vonatkozó hiányos információkra hivatkozva. A cég ezután pert indított Musk ellen. A vállalat álláspontja szerint az automatizált fiókokra való hivatkozás csak egy kifogás, a valódi ok az üzleti környezet megváltozása. Elon Musk ügyvédei hétfőn közölték, hogy a perben tanúként szeretnék beidéztetni a Twitter alapítóját és korábbi elnök-vezérigazgatóját Jack Dorsey-t, aki igazgatótanácsi tagként idén május végéig tagja volt a cégvezetésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!