A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly okozzák a rákos halálozások közel felét

2022. augusztus 19. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss amerikai tanulmány szerint a dohányzás és más rizikófaktorok, köztük az alkoholfogyasztás és a túlsúly lehet felelős a rákbetegség miatti halálozások csaknem feléért – írja a Guardian cikke alapján az MTI.

A rák a második vezető halálozási ok világszerte, és számos daganatos betegségben kulcsszerepet játszanak a kockázati tényezők. Bár a daganatos betegségek kialakulásának pontos okait az orvosok nem tudják, azzal tisztában vannak, hogy egyes rizikófaktorok növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatói azt vizsgálták meg, hogy ezek a kockázati tényezők világszerte hogyan járulnak hozzá a rákos halálozásokhoz.

A kutatásból kiderült, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) járul hozzá legjobban a rákos halálozáshoz. A kockázati tényezők évente majdnem 4,45 millió rákos halálesetért felelősek, ami a világ összes daganatos halálozásának 44,4 százalékát teszi ki.

Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem orvosi karán működő független globális egészségkutató-intézet (IHME) igazgatója, a tanulmány társszerzője szerint eredményeik arra figyelmeztetnek, hogy a daganatos megbetegedések világszerte továbbra is súlyos közegészségügyi problémát jelentenek.

A férfiaknál az 2019-ben bekövetkezett rákos halálesetek fele (50,6 százaléka, azaz 2,88 millió) a kockázati tényezőkre vezethető vissza, a nőknél pedig a rákos haláleseteknek több mint egyharmadában (36,3 százalékában, azaz 1,58 millió halálozásban) játszottak szerepet a rizikófaktorok.

A rákos halálozások vezető kockázati tényezője a nőknél és a férfiaknál is a dohányzás volt, amelyet az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex követett.

„Eredményeink segíthetnek a politikai döntéshozóknak és a kutatóknak beazonosítani azokat a kulcsfontosságú kockázati tényezőket, amelyek célba vehetők a rák okozta halálozások és rossz egészségi állapot csökkentésére irányuló erőfeszítésekben, regionális, nemzeti és globális szinten is” – hívta fel a figyelmet a kutatás jelentőségére Murray.

A rizikófaktorral összefüggő rákos halálozások legtöbbször légcső-, hörgő- és tüdőrák miatt következtek be. Ezek a kockázati tényezőknek tulajdonítható összes rákos halálozás 36,9 százalékáért voltak felelősek.

A nőknél a méhnyakrák 17,9 százalékban, a vastag- és végbélrák 15,8 százalékban, a mellrák pedig 11 százalékban vezetett halálozáshoz.

A férfiaknál a vastagbél- és végbélrák 13,3 százalékban, a nyelőcsőrák 9,7 százalékban, a gyomorrák pedig 6,6 százalékban okozott halált.

Az öt régió, ahol a tanulmány szerint a kockázati tényezők miatt a legmagasabb volt a rákos halálozási arány: Közép-Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Amerika, Latin-Amerika déli része és Nyugat-Európa.

Bár nem minden megbetegedés vagy haláleset megelőzhető, a világ legnagyobb független rákkutató szervezete, a Cancer Research UK szerint a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás visszaszorítása, az egészséges testsúly megőrzése, a napsütés biztonságos élvezete és a kiegyensúlyozott táplálkozás mind-mind javíthatja az esélyeinket a betegség vagy a súlyos szövődmények elkerülésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!