Most először látták a világ egyik legnagyobb lepkéjét, az atlaszlepkét Amerikában

2022. augusztus 18. – 19:09

Most először látták a világ egyik legnagyobb lepkéjét, az atlaszlepkét Amerikában
A szóban forgó példány – Forrás: Washington State Department of Agriculture

Másolás

Vágólapra másolva

Most először észlelték a világ egyik legnagyobb lepkéjét, az atlaszlepkét az Egyesült Államokban. Ez azért érdekes, mert amúgy ez a lepke egyébként trópusi: Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön vagy épp Indonéziában él.

A Washington államban látott lepke szárnyának fesztávolsága 25 centiméter, írja az NBC.

A hatóságok most azt akarják kideríteni, hogy több atlaszlepke is van-e az államban, ehhez a lakosok segítségét kérik: ha látnak egyet, fotózzák le, és küldjék el a mezőgazdasági minisztériumnak. „Reméljük, hogy a lakosok segítenek majd megtudni, hogy ez egy egyszeri szökevény volt-e, vagy valóban létezhet populáció a területen. Nem vagyunk benne biztosak, hogy itt túlélne”, mondta erről a minisztérium egyik entomológusa (az a tudós, aki hatlábú ízeltlábúakkal foglalkozik).

Az atlaszlepke a legnagyobb fesztávolságú éjszakai lepke, a nőstények pedig még a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak: szárnyuk fesztávolsága elérheti a 26 centimétert. A szárnyak alapszíne a vöröses okkersárgától a sötét vörösbarnáig változó, azokon egy-egy nagy, háromszögű üvegablak és ívelt, fekete, fehér és sárga rajzok vannak – ezek néznek ki úgy, mint a kígyófejek. A nőstény feromonokkal csalogatja magához a hímet, ami akár másfél kilométerről is megérzi az illatanyagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!