Feltörték Elon Musk műholdas internetét, a Starlinket

2022. augusztus 13. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Black Hat biztonsági konferencián ismertette egy belga kiberbiztonsági kutató, hogy miként sikerült feltörnie az Elon Musk féle Starlinknek a hálózatát. Azt is megosztotta, hogy a hálózatnak milyen biztonsági hiányosságai vannak – írja a Wired.

A kutató, Lennert Wouters ezt nem azért követte el, hogy értékes adatokhoz jusson hozzá. Wouters miután szétbontotta az általa vásárolt Starlink antennát, egy általa létrehozott eszközzel hozzá tudott férni a rendszerhez. Eszközével ideiglenesen rövidre tudta zárni a rendszert, így megtudta kerülni a Starlink biztonsági egységét. Később Githubon részletesen is bemutatta, milyen réseket talált és azok milyen támadásokra alkalmasak.

Az etikus hacker tájékoztatta a céget ezekről a hiányosságokról. A Starlinket tulajdonoló SpaceX pedig elvileg már orvosolta is a problémákat. Igaz, Wouters szerint ezzel csak megnehezítették a támadást, probléma kizárólag akkor javítható, ha vállalat létrehozza a fő chip frissebb verzióját. Erre reagálva a SpaceX azt közölte, hogy újabb frissítést terveznek kiadni, de ennek részleteiről egyelőre nem szerettek volna többet elárulni.

2200 műholddal rendelkező Starlink, azaz Elon Musk műholdas internete májusban, a régióban az utolsók között, Magyarországon is elérhetővé vált. Bár a Starlinkről sokat hallani a hírekben, mégis sokan nem ismerik, hogy pontosan mi ez és hogyan is működik, ezért a Starlinket ebben a cikkünkben részletesen is bemutattuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!