2700 milliárd forintnyi pénzt mostak át egy kriptotőzsdén, mire elérték az amerikai szankciók

2022. augusztus 9. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listára helyezte a Tornado Cash nevű kriptomixer oldalt, ami azt jelenti, hogy eltiltják a használatától az amerikai állampolgárokat és cégeket. A hivatalos indoklás szerint azért, mert terroristák és a szervezett bűnözés is használja a szolgáltatást, és ez ellen nem tesz semmit annak fenntartója.

A kriptomixer olyan szolgáltatás, ami virtuális pénzmozgások követését nehezíti meg: sok ilyen tranzakciót fogad be egyszerre, majd azokat „összemixeli”, és így továbbítja azokat a rendeltetési helyükre, tulajdonképpen egy fekete lyuk, ami elfedi a pénzmozgások feladóit és címzettjeit.

A Tornado Cash az egyik legnagyobb ilyen mixer, a 2019-es indulása után már több mint 7 milliárd dollárnyi, azaz kb. 2700 milliárd forintnyi kriptopénzt mostak át már rajta. Ebből 455 millió dollárt kötnek a hírhedt észak-koreai katonai hekkercsoport Lazarushoz, ami az egyik fő indok volt most az amerikai szankciókra.

Az amerikai hatóságok mostanában kezdtek lecsapni az ilyen típusú kriptovalutás szolgáltatásokra; májusban egészen hasonló indokokkal büntették meg a Blender.io nevű oldalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!