Sikerült megháromszorozni a nepáli tigrisek számát 2009 óta

2022. július 29. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem háromszorosára nőtt a tigrisek száma Nepálban 2009 óta – közölte a katmandui kormány pénteken a tigrisvilágnap alkalmából az MTI beszámolója szerint.

2009-ben még csak 121 példányt, idén már 355 példányt számoltak össze. A legutóbbi, 2018-as számlálás óta 120-szal emelkedett a himalájai országban élő bengáli tigrisek, más néven királytigrisek száma.

A nemzeti parkokért és természetvédelemért felelős állami hivatal a kormány és a lakosság által a faj megőrzésére közösen tett erőfeszítések eredményének tulajdonította a tigrisek szaporodását. Hangsúlyozta, hogy ezzel az eredménnyel Nepál túlteljesítette a 2010-es szentpétervári tigriscsúcs célkitűzését, amely globálisan a tigrispopuláció megduplázását irányozta elő 2022-ig.

A növekvő állomány miatt ugyanakkor – a Kathmandu Post című lap szerint – az elmúlt három évben 62 ember életét oltották ki tigrisek Nepálban. A közösségi erdőhasználók országos szövetségének (FECOFUN) aktivistája, Thakur Bhandari szerint a kormány „a számok bűvöletében élve” nem veszi figyelembe a nepáli erdők befogadóképességét, és az elmaradott körülmények között élő, szegény lakosságcsoportokkal fizetteti meg a tigrispopuláció növekedésének árát.
Természetvédők 3900-ra becsülik a vadon élő tigrisek számát a világon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!