103. születésnapján halt meg a híres brit tudós, James Lovelock

2022. július 28. – 18:05

frissítve

103. születésnapján halt meg a híres brit tudós, James Lovelock
James Lovelock – Fotó: Jacques Demarthon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerető családja körében halt meg dorseti otthonában 103 évesen James Loveleck tudós, környezetvédő – írta az AP. Fél éve még képes volt a tengerparton sétálni, egy súlyos esés után viszont már nem épült fel. Lovelock 1919-ben született Londonban, és ott is nőtt fel. Kémiát, orvostudományt és biofizikát tanult az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban.

Az 1940-es és 1950-es években a londoni nemzeti kutatóintézetben dolgozott, első kísérletei egyikében sejtszöveteket vizsgált, hogyan hat rájuk a hideg. Hörcsögöket fagyasztott le, majd miután visszahelyezte őket a természetes körülmények közé, az állatok túlélték. A '70-es években egy tudóstársával együtt alkotta meg a Gaia-elméletet, a névválasztás szándékos volt, Gaia a görög mitológiában a föld istennője.

Teóriájának lényege, hogy a Földet egy összetett, önszabályozó rendszernek tekintette, amit az emberi tevékenység folyamatosan megzavar. Már akkor felhívta a figyelmet a klímaváltozás miatt bekövetkező elsivatagosodásra, az ózonréteg pusztulására, a globális felmelegedésre, a mezőgazdaság visszaszorulására, és a tömeges migrációra. A környezetvédők közül sokan azért támadták, mert az atomenergiát támogatta.

Lovelockot szűk körben temetik el, később egy nyilvános megemlékezést is szerveznek neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!