Ízületi, szív- és idegrendszeri betegséget is okozhat a későn kezelt Lyme-kór

2022. július 28. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A kezeletlen Lyme-kór akár évtizedekkel később is súlyos tüneteket okozhat, ízületi, szív- és idegrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. Kovács Anikó, az egyetem klinikai szakorvosa kiemelte: a fertőzött kullancs csípése után sokaknál nem jelenik meg a jellegzetes Lyme-folt, vagy – az esetek majdnem egyharmadában – nem veszik észre azt.

Évekkel később már az orvosoknak is nehezebb megállapítani a betegségeket kiváltó okokat – mondja Kovács Anikó, aki szerint a későn diagnosztizált betegség a belső szerveket is érintő szövődményekkel is járhat.

A Lyme-kór okozta foltok körkörös, ovális alakban jelennek meg a bőrünkön. Átmérőjük akár az 5 centit is meghaladhatja, viszont pár hét alatt maguktól is eltűnnek, így a betegség gyakran észrevétlen marad.

Aki legalább három napig észleli ilyen foltokat, az azonnal forduljon orvoshoz. Ebben a szakaszban ugyanis még egy célzott, 3-4 hetes antibiotikum terápiával, jól kezelhető a betegség.

Fotó: Anakopa / iStockphoto
Fotó: Anakopa / iStockphoto

A szakember hozzátette: ha egy erdőben tett kirándulás után vesszük észre a kullancsot, akkor azt kullancskanállal vagy csipesszel, óvatosan – lehetőleg minél hamarabb – távolítsuk el, úgy, hogy a testét még véletlenül se nyomjuk össze, vagy sértsük meg, különben a méreganyag az ember szervezetébe, majd onnan a véráramba juthat. Ezt követően fertőtlenítsük le a bőrfelületet, majd várjunk 1-2 hetet, hogy kialakult-e a csípés helyén valamilyen bőrreakció.

A kullancsra tilos olajat, krémet vagy hintőport használnunk, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a méreganyagot a szervezetünkbe. Emellett tilos szteroid tartalmú krémet kenni magukra a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt érjük el, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad – mondja Kovács Anikó.

A kullancscsípések vírusos agyhártyagyulladással is járhatnak, amely betegség kortól függetlenül, bárkinél kialakulhat. Ekkor nem jelennek meg bőrkiütések, ám csípést követő 7-14 napban fejfájást, lázas állapotot, szédülést és tarkómerevséget is tapasztalhatunk, amely nehéz nyakmozgatással jár. Ez a betegség viszont védőoltással megelőzhető, amely egyéves kortól adható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!