Áttörést értek el ausztrál tudósok az Alzheimer-kór kutatásában

2022. július 7. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrál kutatók felfedezték, hogyan változik az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős egyik fehérje, ami reményt adhat egy jövőbeli kezelés kifejlesztésére – írja az MTI.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és egyelőre nincs gyógymódja vagy hatékony terápiája. A Flinders Egyetem kutatócsoportja csütörtökön publikált tanulmányában a tau nevű fehérjével foglalkozik, amely az Alzheimer-kór kialakulása során felhalmozódik az agysejtekben.

„A béta-amiloid peptid mellett a tau fehérje az Alzheimer-kór fő okozója. A tau gyakorol toxikus hatást az agysejtekre, ami aztán a memóriafunkciók károsodását okozza” – magyarázta Arne Ittner, a Flinders Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet idegtudományi főmunkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Egy nagyszabású kísérlet során Ittner csapata a taunak olyan pontjait azonosította, amelyek a fehérjén belül szabályozzák a más helyen bekövetkező módosulásokat.

„Ezeknek a módosításával képesek voltunk a taun belül számos más rész módosulását előidézni, és ezzel olyan állapotot létrehozni, ami az Alzheimer-kóros betegek agyában figyelhető meg” – magyarázta Ittner.

A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál az egereknél, amelyek a tau olyan változatával rendelkeztek, amelyből hiányzott az egyik ilyen pont, kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór, mint azoknál, amelyekben a fehérje szokásos változata volt jelen.

A kutatók az eredmények nyomán most az Alzheimer-kór kezelésére összpontosítanak. „A tau módosítása az Alzheimer-kóros eseteknél bonyolult folyamat. A mi kutatásunk az első, amely összekapcsolja a tau kezdeti változását az egész fehérjében több helyen lezajló módosulással” – kommentálták az eredményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!