Próbálja ki a Mikromatot, az első magyar majdnemszámítógépet

2022. június 20. – 14:27

frissítve

Próbálja ki a Mikromatot, az első magyar majdnemszámítógépet
A Mikromat prototípusa a Tücsök nevet kapta – Fotó: Neumann Társaság

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évtizeddel azelőtt, hogy megjelentek volna az otthoni pécék, a budapesti Piarista Gimnázium egyik tanára, Kovács Mihály kidolgozta a Mikromat kibernetikai építőkészletet, hogy annak segítségével többen elsajátíthassák az akkor még szobányi méretű számítógépek működési elveit.

A szegedi Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán június 25-én, a Múzeumok Éjszakája keretein belül 14 és 22 óra között bárki kipróbálhatja a gép replikáját, amit Vid Gábor mérnök készített el.

Az eredeti, 1967-es Mikromat prototípusát Kovács egyik diákja, Woynarovich Ferenc rakta össze 1966-ban. Az alkotók először megvizsgálták a kanadai Minivac-601 számítógépmodellt, majd annak néhány elemét leegyszerűsítve és továbbfejlesztve megalkották a Mikromatot, ami a Neumann Társaság közleménye szerint 1967-től egészen a hetvenes évek elejéig megtalálható volt a játékboltok, tanszerboltok és a Keravill polcain. A készlethez Gyakorlati út a kibernetikához címmel oktatókönyv is tartozott, amelyet Kovács Mihály írt.

„A Mikromat a személyi számítógépek őse, melyen érdekes kapcsolásokat, akár játékokat is össze lehetett állítani, a programozása huzalozással történt – a kijelzők pedig egyszerű zseblámpaizzók voltak. A bináris összeadástól a Farkas, kecske, káposzta és gazda nevű logikai játékig terjedt a lehetőségek sora”

– mondta Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója, aki szerint azért is fontos egy ilyen replika, mert bebizonyítja, hogy a gépen bemutatható kapcsolások alapvetései ma is helytállóak.

A múzeumba való belépés a fenti időpontban ingyenes. Az előadások és interaktív bemutatók 16 órától és 19 órától kezdődnek, Kovács Mihály pályájáról Képes Gábor, az állandó kiállításról pedig Kónya Orsolya ad elő. Vid Gábor pedig nemcsak bemutatja a replikát, de azt a látogatók ki is próbálhatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!