Közel kétszáz elpusztult kék pingvint sodort a víz Új-Zéland partjaira

2022. június 14. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 183 elpusztult kék pingvint sodort a víz Új-Zéland partjaira a Ninety Mile Beachen múlt héten. A természetvédelmi tisztviselők szerint a tömeges kihalások egyre gyakoribbak a kék pingvinek populációjában, mivel a klímaváltozás megzavarja az élelemellátásukat – írja a Guardian.

Május 8-án szóltak arról a külföldi sajtóhírek, hogy Új-Zéland északi részén, Kaitaia államban 22 kék pingvint találtak holtan. Egy héttel korábban ugyanezen a részen talált 20 elhullott egyedet a természetvédelmi minisztérium: a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy hipotermia és éhezés okozta a halálukat.

A kororā, avagy kék pingvin a világ legkisebb pingvinje, Új-Zélandon honos, a helyi természetvédelmi minisztérium pedig kihalófélben lévő, veszélyeztetett kategóriába sorolja őket. A helyiek az elmúlt hónapokban több száz elpusztult pingvint találtak a partokon, a május eleji számok után pedig a tendencia fokozódott. Május végén újra elpusztult pingvincsoportokat találtak a Ninety Mile Beachen, ekkor 109-et, most júniusban pedig az említett 183-at. Találtak emellett több mint százat Cable Bayben, negyvenet pedig Northland régióban.

Graham Taylor, a természetvédelmi minisztérium tanácsadója szerint 2022. május eleje óta több mint ötszáz pingvint mosott partra a víz, de „lehetetlen pontos számot adni, főleg azért, mert néhányukat az emberek megtalálják és elássák”. Taylor kitért arra is, hogy az illetékes új-zélandi minisztérium eredetileg azért végzett vizsgálatokat a pingvineken, mert új vírus vagy betegség jeleit keresték, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy a madarak egyszerűen éhen haltak.

„Mindegyik holttestről kiderült, hogy alultáplált. Ezeknek a madaraknak 800-1000 grammosnak kéne lenniük, de az ideális súlyuk felét sem érték el”

– mondta Taylor, majd hozzátette: „Nem volt rajtuk testzsír, egyáltalán alig volt látható izom a testükön. Ha lesoványodnak, nem tudnak merülni, végül pedig a egyszerűen elpusztulnak.” Taylor szerint így alakulhat ki a hipotermia is az állatoknál, a melegen tartó zsír hiánya miatt megfagynak, ha nem az éhezésbe pusztulnak bele.

A természetvédelmi minisztérium szerint az éhezés oka nem a túlhalászás, hanem inkább az éghajlatváltozás, amely miatt a túl meleg vizekben nem tudnak megmaradni a pingvinek táplálékai, a halak. A tavaly közzétett adatok a történelem eddigi legmelegebb óceáni hőmérsékletét mutatták, ez volt sorozatban a hatodik olyan év, amikor megdőlt a melegrekord. A melegedő tendencia pedig oda vezet, hogy a halak egyre mélyebbre húzódnak hűvösebb vizek után kutatva, a kék pingvinek pedig élelem nélkül maradnak. Taylor szerint ugyanis egy kék pingvin 20-30 méter mélyre tud merülni, annál lejjebb nem.

Kék pingvinek egy ausztráliai állatkertben – Fotó: Auscape / Getty Images
Kék pingvinek egy ausztráliai állatkertben – Fotó: Auscape / Getty Images

Taylor arról is beszélt, hogy volt már korábban példa arra, hogy tömegesen partra mosott a víz madarakat, például hőhullámok vagy heves viharok miatt. A tanácsadó azonban úgy látja, a tendencia megváltozott, mint fogalmazott, korábban a mostanihoz mérhető számban talán egy évtized alatt pusztultak el pingvinek, nem egy hónap alatt. Az elmúlt tíz évben viszont ez a tendencia láthatóan nő, egyre többször látni tömegesen partra mosott, elpusztult pingvineket – tette hozzá.

„Ahogy elkezdődnek és később rendszeressé válnak a tömeges pusztulások, onnan már tényleg nincs sok esélyük a madaraknak arra, hogy két ilyen esemény között szaporodni tudjanak, helyre tudják állítani a populációk számát”

– mondta Taylor.

A kék pingvinek szaporodása Új-Zéland több pontján amúgy sem könnyű: a Waiheke-szigeten például egy hete tiltakoztak a civilek egy kikötő építése miatt. Az kikötőépítés pont ott kezdődött, ahol őshonosan nagy kékpingvin-populáció él, a megzavart környezet miatt viszont néhány egyed kénytelen volt az építkezés közepébe fészkelni. Szintén júniusban 35 ezer helyi vonult utcára, hogy felszólítsa a kormányt a tengerfenéki bányászat betiltására: ez szintén veszélyezteti a biológiai diverzitást, köztük a kék pingvineket is.

Taylor kitért arra is, hogy a déli, hidegebb vizeken a kék pingvinek még jól elvannak, „de az északi populáció határozottan rossz állapotban van. Valódi nyomás alatt vannak, hogy túlélhessenek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!