Biztató eredményeket hozott egy kísérleti rákgyógyszer az Egyesült Államokban

2022. június 6. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen jó eredményeket hozott egy kísérleti gyógyszer egyes végbélrákban szenvedő betegeknél az Egyesült Államokban – írja a New York Times.

A dostarlimab nevű kísérleti gyógyszer eredményeit Dr. Luis A. Diaz, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center munkatársa, valamint Dr. Andrea Cercek, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center onkológusa a New England Journal of Medicine-ben publikálták. A kutatásukat a GlaxoSmithKline gyógyszergyár finanszírozta.

Bár egyelőre csak 18 végbélrákos emberen tesztelték, a dostarlimabot szedő páciensek mindegyikénél teljesen eltűnt a rák. A gyógyszert háromhetente adták be a betegeknek hat hónapon keresztül, és adagonként körülbelül 11 000 dollárba került. A dostarlimab immun-ellenőrzőpont gátláson alapul, amelynek lényege, hogy felfedi a rákos sejteket az immunrendszer számára, ami aztán könnyebben megbirkózik így a betegséggel.

Dr. Kimmie Ng, a Harvard Medical School kolorektális rákkal foglalkozó szakértője azt mondta, hogy az eredmények „figyelemre méltóak”, bár azt még egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a betegek teljesen gyógyultak lennének.

Dr. Alan P. Venook, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem vastag- és végbélrákspecialistája, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy ilyen eredmények még talán soha sem születtek. Az is meglepetés, hogy egyik betegnek sem volt klinikailag jelentős szövődménye – tette hozzá Dr. Venook. Márpedig az immun-ellenőrzőpont gátláson alapuló gyógyszereket szedő betegek 3-5 százalékának súlyosabb szövődményei vannak, bizonyos esetekben izomgyengeséget, valamint nyelési és rágási nehézséget is tapasztalhatnak a betegek. Dr. Venook szerint a jelentős mellékhatások hiánya azt jelenti, hogy vagy nem kezeltek elég beteget, – ami a 18 főnél elképzelhető – vagy hogy ezek a rákos megbetegedések valamilyen formában különböznek a többitől.

Diaz és Cercek kutatását egy korábbi, 2017-es vizsgálat ihlette, ahol kiderült, hogy egyes áttétes rákban szenvedők a betegség egy mutációjának köszönhetően nagyon jól reagáltak egy hasonló technológián alapuló gyógyszerre, míg a kemoterápia csak rontott az állapotukon. Dr. Cerceket és Dr. Diaz ezért elkezdtek azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha a kezelést a betegség korábbi szakaszában használnák.

A kutatás a végbélrákos betegek egy egészen kis csoportjára fókuszált, akik hasonlóan mutálódott rákos megbetegedéssel küzdöttek, mint a 2017-ben vizsgáltak páciensek. Az ő esetükben a kemoterápia szintén nem segített a daganatokon, sőt, azok csak tovább nőttek.

Az első páciens a 38 éves Sascha Roth volt, akit 2019-ben diagnosztizáltak végbélrákkal. Róla még a kemoterápia megkezdése előtt kiderült, hogy a fent említett mutálódott rákban szenved, ezért nem reagálna rá jól a szervezete. Pont emiatt alkalmasnak bizonyult viszont a kísérletre. A kezelés után megállapították, hogy a daganat eltűnt, az elmúlt két évben végzett szűrővizsgálatokon pedig szintén nem mutattak ki rákot a szervezetében.

Rothhoz hasonlóan az összes páciensnél előfeltétel volt, hogy még nem estek át kemoterápián. Ugyanakkor a dostarlimabkúra után az összes résztvevőnek be voltak tervezve a „hagyományos” kezelések és műtétek, ám ezekre végül egyikőjüknél volt szükség. A kísérletben részt vevő, dostarlimabbal kezelt 18 betegben eltűnt, fizikális vizsgálattal, endoszkóppal, PET-vizsgálattal vagy M.R.I.-vel nem lehetett kimutatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!