Átmenetileg felfüggeszti Elon Musk a Twitter megvásárlását a cég negyedéves jelentése miatt

2022. május 13. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Bő két héttel azután, hogy Elon Musk bejelentette a Twitter megvásárlását, most újabb fordulat állt be az ügyben, a milliárdos ugyanis pénteken közölte, hogy átmenetileg felfüggeszti az üzletet. A háttérben a platform legutóbbi negyedéves jelentésének egy részlete áll, mely szerint a kamuprofilok és a spambotok kevesebb mint 5 százalékát teszik ki a felhasználóbázisnak, Musk erről szeretne részletesebb adatokat kapni, mielőtt kifizeti a 46,5 milliárdos vételárat – írja a Verge.

Bővebb infókat egyelőre nem tudni, Musk csak egy Reuters-cikket mellékelt a posztjához, melyben a lap a Twitter április végén közzétett negyedéves jelentéséről szóló anyagára utalt vissza. Ekkor derült ki, hogy a platform a vártnál több felhasználót tudhatott magáénak az első negyedévben, az egy évvel korábbi 199 millióról 229 millióra nőtt a számuk. Az összbevétel és a hirdetésekből befolyó pénz viszont csökkent, és az is kiderült, hogy a Twitter becslései szerint 2022 első negyedévében a kamuprofilok, illetve a spambotok kevesebb mint 5 százalékát tették ki a 229 millió felhasználónak.

Azt persze kiemelték, hogy az arány simán lehet nagyobb is ennél, Musk pedig le is csapott a lehetőségre, és látszólag erre hivatkozva felfüggesztette a vásárlási folyamatot. A milliárdosnak egyébként a jelentés fényében tényleg minden oka megvan arra, hogy óvatos legyen, mert április végén az is kiderült, hogy a Twitter 2019 és 2021 között egy technikai hiba miatt folyamatosan milliókkal becsülte túl a saját felhasználóinak számát. Az viszont több mint valószínű, hogy nem ez az egyetlen oka annak, hogy hirtelen visszakozni kezdett.

Musk korábban a szólásszabadság védelme mellett az egyik legfontosabb kérdéskörként kezelte a spambotokat, illetve a Twitterről történő kihajításukat. A kijelentéseiből egyértelműen látszott, hogy szerinte valóságos hordák lehetnek ezekből a platformon, az 5 százalék alatti szám azonban ezt nem igazán támasztja alá. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Twitter egyébként is komoly erőfeszítéseket tesz a spam megfékezésére. Hasonlóan fontos megjegyezni azt is, hogy

Musk másik nagy ígérete az volt, hogy nyílt forráskódúvá teszi a platform algoritmusait, amivel pont a spam megfékezése ellen dolgozna.

Rövid kitérőként itt érdemes megemlíteni, hogy ha ezzel együtt mégis elkezdené a mostaninál is komolyabban szabályozni a kamuprofilokat és a spambotokat, annak valószínűleg az általa nagyra tartott szólásszabadság látná kárát, és még csak nem is biztos, hogy jobb lenne tőle bármi. Elég csak a Facebook egyre feljebb tekert moderációjára gondolni, amely sok esetben a rengeteg fejlődés ellenére is hajlamos a túlműködésre, és még így sem tudja kiszűrni az agyzsibbasztó virális spamet.

A Twitterhez visszakanyarodva, amellett, hogy talán kevesebb spambot és kamuprofil lehet a platformon, mint arra Musk számított, az is lehetséges, hogy az egészet igazából csak ürügyként használja, hogy kihátrálhasson az üzletből. Ahogy az Axios cikke is kiemelte,

hetek óta pletykálták már, hogy a milliárdos nem gondolja komolyan az egészet, a mostani tweetjét pedig úgy is lehet értelmezni, hogy tett egy lépést hátra.

Ha például kiderülne, hogy 5 százaléknál jelentősen nagyobb a kamuprofilok aránya, Musk jogosan mondhatná azt, hogy át lett verve, ezért kevesebbet akar fizetni, de az is lehet, hogy ettől teljesen függetlenül kezdett el fázni az egésztől.

Ez utóbbi a techrészvények mélyrepülése, illetve a kriptopiac földbe állása miatt nem is lenne meglepő, pláne mert ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, Musk elég érdekes konstrukcióban tett ajánlatot a Twitterre. Nagyon röviden összefoglalva több tízmilliárd dollárt tett kockára a saját vagyonából, egy számottevő, a Tesla részvényeit terhelő kölcsönbe is belement, ami alaposan betett a részvényárfolyamnak. Ha a milliárdos nem akarja elégetni a pénzét, akkor nyereségessé kellene tennie a korábban veszteséges céget, amire vannak is meglehetősen ambiciózus tervei, de simán lehet, hogy

addig nézegette a számokat, mígnem rájött, hogy hat év alatt nem tűnik reálisnak a felhasználók megnégyszerezése és a bevétel megötszörözése.

Azt is tudni lehet, hogy a cég alkalmazottai belefáradtak a mostani, elég turbulens helyzetbe, még ha néhányan óvatosan optimisták is, az pedig éppen csütörtökön derült ki, hogy két csúcsvezetőt is elküldtek a cégtől, és létszámstopot is bevezettek. Természetesen ahogy eddig, úgy most sem lehet megmondani, hogy pontosan mi áll a háttérben, ahogy azt sem, hogy mi fog most történni, az azonban biztos, hogy a piac már reagált Musk bejelentésér. A Twitter részvényárfolyama 17 százalékot esett a csütörtöki záráshoz képest, és a cikk írásakor is 10 százalék fölötti a zuhanás, a Tesla viszont 7 százalékot erősödött. Ez utóbbi jól mutatja, hogy bár Musk korábban nem aggódott a Tesla értéke miatt, az autógyártó részvényesei azért jobban örülnének, ha ebben a formájában nem valósulna meg a Twitter-biznisz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!