21 év után megszünteti az Apple az iPod gyártását

2022. május 11. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs megbízható adat, hogy a zenegépek hány évtizeden át működtek, azt viszont tudjuk az Apple szerdai bejelentése szerint, hogy az iPod zenelejátszók 21 éves sikerkorszaka zárult le, mert a cég befejezi a gyártásukat.

Az Apple 2001. október 23-án dobta piacra az első iPodot, maga a tulajdonos, Steve Jobs mutatta be, természetesen a rá jellemző farmerben és fekete garbóban. Az első lejátszó ezer dalt tudott tárolni, ennek megfelelően az volt az első szlogen, hogy ezer dal a zsebedben. (Ma már több mint 90 millió dal megtalálható a cég zeneszolgáltatásban.)

„A zene mindenki életének része. A zene örökké jelen volt. Mindig is jelen lesz. A zenehallgatás az iPoddal többé nem lesz ugyanaz”

– jelentette ki Jobs az egyórás bemutatón. Kimondottan az volt a céljuk, hogy újra felfedezzék a zenét, és irányt mutassanak a zene megosztásának módjában.

Ugyan nem ez volt az első MP3 lejátszó, de az Apple brand olyan erővel emelte fel, mintha az első lenne, és egyébként is úttörő szerepet töltött be az online zenehallgatásban. Hamarosan olyan érzetet keltett, hogy enélkül lehetetlen elképzelni a mindennapi életet.

Az autógyártók közül elsőként a BMW látta meg a fantáziát az iPod autóba történő apportálásában, majd azonnal követte a többi nagy cég, nagyjából 2003-tól élte az iPod a virágkorát, a zenekultúra szerves részévé vált.

A U2 2004-ben kötött megállapodást a vállalattal, hogy saját, speciális iPodot indítson el. Hasonló, limitált kiadást jelentő lépés jött 2008-ban a Beatlestől is, amikor a zenekar teljes kollekciójával feltöltött iPodot adtak ki – a készülék árán felül további 800 dollárt kellett fizetni a dalokért. A zenekar végül 2010-ben végleg fejet hajtott az Apple előtt, és az iPod után az iTunesnak is átadta 13 nagylemezének világszerte ismert és dúdolt dalait, elismerve, hogy hosszú és kanyargós út vezetett el odáig.

„Fantasztikus látni, hogy az eredetileg bakelitlemezen kiadott dalaink annyi szeretetet kapnak a digitális világban, mint mikor először jelentek meg”

– érzékenyült el Paul McCartney az ünnepélyes bejelentéskor.

Eközben persze az Apple mindent kipréselt az iPodból, amit csak lehetett, ami organikusan is státuszszimbólummá vált, amire persze a cég is alaposan ráerősített. A 2000-es évek első felében megjelent reklámjuk lényegi információt nem is tartalmazott, egy feladata volt csak: emlékeztetni az embereket a márka menőségére.

Amikor 2007-ben elkészült az első iPhone, már sejteni lehetett, hogy azzal elkezdődik az iPod lassú haláltusája, hiszen várható volt, hogy az egyik termék felfalja majd a másikat, de ettől az Apple nem rettent vissza. 2007-ben kiadták az iPod Touchot, ami egyébként az utolsó modell, amelyik manapság is megvásárolható – már amíg a készlet tart.

„Amikor az Apple megalkotta az iPhone-t, tudta, hogy az az iPod végzete lesz”

mondta a BBC-nek Ben Wood, a CCS Insight technológiai tanácsadó cég vezető elemzője.

A 2001-es iPod-bemutató azért is volt történelmi jelentőségű, mert a zeneipar akkoriban a túlélésért küzdött, az illegális fájlmegosztások hatalmas lendületet kaptak. A kiadók pedig sokkal lassabbak voltak, mint a terjesztők. Gyorsabban terjesztették a kalózok a dalokat, minthogy érdemben fel tudjanak lépni velük szemben. Az Apple nekik mutatott egy menekülési ösvényt, mert jogszerűen fizettek a dalokért, a kiadók pedig olyan bevételre tettek szert, ami megakadályozta az ellehetetlenülésüket. Nem utolsósorban az iPoddal az Apple a Microsofttal vívott csatában komoly lépéselőnybe került.

Frissítés, 17:00 - A május elején egybeolvadt eMAG-Extreme Digitaltól megtudtuk, hogy tíz évvel ezelőtt, 2012-ben vásárolták a legtöbb iPod zenelejátszót, azóta folyamatosan csökkent az érdeklődés az eszköz iránt. Ma már a legolcsóbb okostelefon is tökéletesen alkalmas ellátni annak a funkcióit, és ma már a legolcsóbb iPhone modellből éves szinten rendelnek annyit a cégnél, mint amennyi közel tíz év alatt az iPodból gazdára talált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!