Mit találtak az Antarktisz jege alatt? Rengeteg vizet!

2022. május 6. – 13:26

Mit találtak az Antarktisz jege alatt? Rengeteg vizet!
Fotó: Kerry Key / Columbia University

Másolás

Vágólapra másolva

Az Antarktisz nyugati részén a jégtakaró alatti üledékekben hatalmas mennyiségű vizet mutattak ki a kutatók – írta pénteken a BBC alapján az MTI. A vizet a San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Intézet kutatócsoportja észlelte.

Hol észlelték ezt a rengeteg vizet?

A Whillans-jégfolyam alatt, de valószínűleg máshol is lehet még víz a kontinens alatt.

Mire jó ez a természetnek?

A gleccserek és jégfolyamok alatt található víz általában a gleccserek mozgásának „megolajozására” szolgál. A víz be- és kiáramlása képes lehet akár lassítani, akár gyorsítani a jég áramlását.

Üledék? Milyen üledék?

A mély üledék ősi óceáni iszapból és homokból áll, amely több ezer évvel ezelőtt telítődött sós tengervízzel, amikor a nyugat-antarktiszi jégtakaró még sokkal kisebb kiterjedésű volt, mint ma. A kutatók szerint szerint ez az üledék olyan, mint egy óriási szivacs.

Fúúúú, ha szivacs, mi lenne, ha kipréselnénk?

Ha az összes vizet kipréselnénk és a felszínen összegyűjtenénk, a víz mélysége 220 métertől egészen 820 méterig terjedne.

Tudtak erről a dologról korábban is?

A Whillans alatti dinamikus hidrológiai rendszert Helen Fricker, a Scripps glaciológiaprofesszora a 2000-es években műholdas megfigyelések segítségével írta le. A jég felszínének emelkedéséből és süllyedéséből megállapította, hogy közben olvadékfolyók töltötték fel és vezették le a vizet a tavakból, amelyek közvetlenül a jég alatt, az üledékkel való találkozásánál helyezkedtek el.

Hol van ehhez képest a mostani víz?

A most felfedezett talajvíz lejjebb található, a jégfolyam és az alapkőzet közé szorult 500–2000 méter mély ősi iszapba és homokba ágyazva.

Máshol is kutatnak majd?

A Scripps kutatócsoportja az Antarktisz más területein is el akarja végezni a vizsgálatot. Többek között a Thwaites gleccsernél akarnak kutatni, amely jóval nagyobb, mint a Whillans jégfolyam. A Thwaitest gyors olvadása miatt jelenleg is intenzíven tanulmányozzák amerikai és brit kutatók.

És ott miért?

Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a Thwaites alatt nagy üledékmedencék vannak, amelyekben óriási mennyiségű talajvíz található, ugyanakkor egyes területeken a gleccser jege közvetlenül érintkezik az alapkőzettel. A Scripps kutatói tehát valószínűleg vegyes képet fognak találni, ha folytatják a vizsgálatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!