A kelet-ukrajnai frontról küldött videóban mondott köszöntetet az MTA-nak a díjnyertes kárpátaljai magyar matematikus

2022. május 3. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Kelet-Ukrajnából, a frontról küldött videóban köszönte meg az Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díját Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus. Az MTA közleménye szerint az Ungvári Nemzeti Egyetem kutatója és oktatója az ukrán hadsereg katonájaként harcol az orosz-ukrán háborúban, ezért nem tudott jelen lenni a keddi ünnepségen.

A videóban távoli robbanások hallatszódnak, miközben a matematikus a kutatási témáját ismerteti. A videó végén a kutató megköszöni a jelölést és a díjat, majd ezzel zárja:

„Bízom abban, hogy ezek után a rossz koronavírusos, háborús idők után jobb, szebb időszak következik, és akkor személyesen meg tudom köszönni, élő előadásokat tudunk tartani, és koccintani az új eredményekre. Üdvözlettel és a legjobb kívánságokkal innen Kelet-Ukrajnából, Viktor.”

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a díjnyertes Traski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán. A kárpátaljai matematikus valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást oktat az Ungvári Egyetemen.

A 444 cikke szerint Traski Viktor sosem kapott katonai kiképzést, tartalékos sem volt. A hadseregbe sem hívták be a háború kitörése után, folytathatta volna az oktatást, de a kutató önként jelentkezett a seregbe, most a 128. sz. hegyi dandár katonájaként harcol.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!