Az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomásból a szankciók miatt

2022. május 1. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország az országot érő nyugati szankciókra adott válaszként kiszáll a Nemzetközi Űrállomás projektből, mondta a Bloombergnek az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezetője, Dimitrij Rozogin. A nyilatkozatot később kiadta a TASZSZ és a Ria Novoszti állami hírügynökség is, így az gyakorlatilag hivatalos bejelentésnek tekinthető. Az oroszok korábban, az első szankciók életbe lépésekor már fenyegetőztek ezzel, Rozogin pedig most azt mondta, a döntés valójában már egy ideje megszületett, csak nyilvánosan nem beszéltek még róla.

A nemzetközi űrállomás, ahogy a neve is mutatja, nemzetközi együttműködésben épült, a fenntartásához is sok ország járul hozzá, mindig sokszínű, nemzetközi legénység van a fedélzeten, akik rengeteg tudományos kutatást végeznek. A számla nagy részét a NASA (vagyis az amerikai állam) állja, de becslések szerint Oroszország is kb. 12 milliárd dollárral szállt be eddig a projektbe, ezzel a második legnagyobb támogatónak számít.

A döntés értelmében a világ űrhivatalainak egy évük van kitalálni, hogyan pótolják majd az oroszokat. Ha néhány évvel ezelőtt száll ki a Roszkoszmosz a projektből, az az egész ISS sorsát megpecsételte volna, ugyanis az amerikai űrsiklók 2011-es nyugdíjazása után sokáig csak az orosz Szojuz űrhajók tudták az asztronautának az űrállomásra szállítani, és onnan hazahozni. 2020 májusában aztán Elon Musk űrcége, a SpaceX első emberes ISS-tesztrepülésével megszűnt az orosz monopólium az űrállomás-tranzitban. Azóta a SpaceX űrhajói már öt alkalommal járták meg az utat az ISS-re és vissza, űrhajósokat szállítva.

Az ISS-en most három amerikai, három orosz és egy német űrhajós teljesít szolgálatot, akikhez épp a héten csatlakozott még három amerikai és egy olasz asztronauta. Az űrállomást eddig jórészt elkerülték az orosz-ukrán háború okozta súrlódások, bár az utóbbi napokban azért akadt némi feszültség. Az orosz kozmonauták például kitűzték egy űrséta során az ISS-re az úgynevezett győzelmi zászlót (ez a régi, vörös alapon sarló-kalapácsos szovjet zászló új neve a putyini propagandában), amiről idelenn az orosz hírügynökségek fontos szimbolikus győzelemként számoltak be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!