Visszatérnek a Földre az első teljesen privát űrexpedíció résztvevői

2022. április 25. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn megkezdte visszatérését a Földre a Nemzetközi Űrállomást (ISS) felkereső, első magánmisszióban részt vevő négy űrturista, írja az MTI. Űrkapszulájuk levált az ISS-ről. Indulásukat a várható megérkezésük térségében uralkodó rossz időjárási körülmények miatt többször is elhalasztották, magyarázta az Axiom Space magánűrvállalat.

„A dokkolás befejeződött. Az Ax-1 legénysége megkezdi hazautazását”

– írta a Twitteren az Axiom. Az űrkapszula a tervek szerint még hétfőn landol az Atlanti-óceánban, Florida partjainál.

A SpaceX, Elon Musk milliárdos űripari vállalata április 8-án indította útjára a floridai Kennedy Űrközpontból a Crew Dragon űrkapszulát három üzletemberrel és egy veterán űrhajós kísérővel a fedélzeten. A csapat tagjai: Michael López-Alegría spanyol–amerikai űrhajós, Larry Connor amerikai vállalkozó, Eytan Stibbe izraeli vállalkozó és volt katonai pilóta, valamint Mark Pathy kanadai üzletember.

A houstoni központú Axiom Space cég, a SpaceX és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közti együttműködés által létrejött Ax-1 küldetés nagy mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban: ugyan többször is jártak már civilek az űrállomáson, a Crew Dragon legújabb küldetése azonban az első ilyen jellegű, amelynek során a négyfős csapat tudományos kísérleteket végzett az ISS-en.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!