Hiába vagyunk túl a tavaszi pollenszezon csúcsán, az allergiások még nem lélegezhetnek fel

2022. április 25. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

Jelenleg a legdominánsabb a platán, amelynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben. A platán pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, de rövid, nagyjából egy hétig tart.

Az ország számos területén megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Ezeknek a növényeknek a pollenszórása a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet, és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet.

Allergiás tüneteket okozhatnak még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is. Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora is. Ezeken kívül megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony.

Az NNK arra hívja fel a figyelmet, hogy a virágporra érzékenyek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!