Okos evőpálcikától lehetnek sósabb ízűek az ételek Japánban

2022. április 19. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Okos evőpálcikával segítenének japán fejlesztők azoknak, akiknek egészségügyi okból csökkenteniük kellene a nátriumbevitelt az étrendjükben, de nem akarnak lemondani a sós ízekről – derül ki a CNN cikkéből.

A Meidzsi Egyetem professzora, Mijasita Homei és a Kirin Holdings cég által kifejlesztett evőeszköz elektromos stimuláció és egy csuklópánton viselt mini számítógép segítségével fokozza az ízeket. Az új kütyü gyenge elektromos áramot használ, hogy a nátriumionokat az ételből a pálcikákon keresztül a szájba juttassa, ahol azok a sós íz érzetét keltik. Mijasita azt mondja, a pálcika így képes megmásfélszerezni az ételek sósságát.

A Kirin Holdings munkatársa bemutatja az ízfokozó evőpálcikát – Fotó: Issei Kato / Reuters
A Kirin Holdings munkatársa bemutatja az ízfokozó evőpálcikát – Fotó: Issei Kato / Reuters

Nem véletlen, hogy épp Japánban kísérletezték ki a sós íz fokozására alkalmas új technológiát. Mivel a hagyományos japán étrend a sós ízeket részesíti előnyben, az ország felnőtt lakossága átlagosan naponta kétszer annyi sót (10 grammot) fogyaszt, mint amennyit a WHO javasolna. A túlzott nátriumbevitel többek között magas vérnyomást és sztrókot is okozhat.

A sós íz fokozására alkalmas pálcikákat a fejlesztők szerint jövőre hozhatják kereskedelmi forgalomba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!