Ígéretesnek tűnik a Biontech mRNS-alapú rákterápiája

2022. április 12. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az mRNS technológiát a koronavírus elleni vakcinák miatt ismerte meg a világ biológusokon és orvosokon kívüli része tavaly, és már akkor is felmerült, hogy egy egy olyan rugalmas, és univerzális dolog, ami a Covid-oltáson messze túlmutat, és az egész orvostudományt forradalmasíthatja. Most úgy tűnik, meg is tette errefelé az első lépéseket a technológia, a Biontech ugyanis bejelentette, hogy a CARVac nevű, mRNS-alapú kísérleti rákellenes terápiája bíztató eredményeket mutat az első teszteken. A céget a Pfizer-féle vakcina, és persze Karikó Katalin miatt ismerhetjük.

Két dolgot gyorsan szögezzünk le:

  • Ez nem védőoltás, hanem kezelés, vagyis nem megelőzi a rák kialakulását, hanem segít legyőzni azt
  • A tesztek korai fázisáról van szó, vagyis még nagyon-nagyon sok kísérletre, vizsgálatra és pozitív eredményre van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatban használható eljárás legyen belőle

A CARVac egy injekció, az oltóanyag az mRNS technológia segítségével az immunrendszert tanítja meg egy bizonyos típusú fehérje felismerésére és elpusztítására, ami a ráksejtek felületén található. Ez egy már létező rákellenes kezelés, a CAR-T terápia hatékonyságát emeli, ami a beteg T-sejtjeit trenírozza a ráksejtek elpusztítására. A CAR-T-t a vérrák különféle fajtái ellen már sikerrel használják, de más típusú daganatok ellen eddig nem mutatott jó eredményeket. A Biontech megoldásával ez a helyzet változtat meg gyökeresen.

A terápiát egyelőre egy 16 páciensből álló tesztcsoporton próbálták ki, de ebben már a kontrollcsoport is benne van, szóval az eredmények bármilyen figyelemre méltóak is, nagyon kis mintán születtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!