Nem ingyen volt jó fej: Elon Musk 3 millió dollárért kapcsolta rá Ukrajnát a Starlinkre

2022. április 8. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború elején Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes, egyben digitális átalakulásért felelős miniszter egyszerűen betaggelte Twitteren Elon Muskot, hogy ugyan nem kapcsolná-e rá Ukrajnát a Starlink nevű műholdas internethálózatára, Musk pedig válaszolt, hogy dehogynem, majd a dolog meg is történt.

Muskot sokan jó fej adakozó milliárdosnak gondolták, aki mindezt a saját zsebéből állja, önzetlenül. Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke márciusban több alkalommal is azt nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy az USA pénzt adott volna nekünk, hogy terminálokat küldjünk Ukrajnának”.

A The Technology 202 által megszerzett dokumentumok szerint azonban az amerikai szövetségi kormány több millió dollárt fizet a berendezések egy részéért, valamint az Ukrajnába való szállításért, írja a Washington Post.

A dokumentumok szerint abban állapodtak meg, hogy az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) közel 1500 db Starlink terminált vásárol, darabját 1500 dollárért, és további 800  ezer dollárt fizet a szállításért. Vagyis ezek szerint a SpaceX 3 millió dollárnál is több pénzt kapott az Ukrajnába küldött berendezésekért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!