A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben

2022. március 22. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet, ismertetve egy 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérés eredményét.

Települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4 százalékában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak – derül ki a felmérésből, amelyet az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat végzett a világ országaiban. Kilencvenhárom városban a pm2,5-szint 10-szeresen haladta meg az ajánlott határértéket – írja az MTI tudósítása.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre.

Újdelhi a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa, és Banglades a legszennyezettebb levegőjű ország. A felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád a második legrosszabb helyen debütált.

Kína, ahol 2014-ben üzentek hadat a légszennyezettségnek, a 22. helyre javult tavaly a pm2,5-sűrűséget tekintve az egy évvel korábbi 14. helyről. Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték, a 42 országot felsoroló régiós listán Magyarország a tizenharmadik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!