Négyezer éves sírokat tártak fel Kairó mellett

2022. március 18. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy egyiptomi kutatócsoport száz méterre a Merenré piramistól, Szakkara ősi nekropoliszának déli részén öt sírt tárt fel, erről az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium számolt be csütörtökön, írja az MTI.

A leletek az Óbirodalom (Kr. e. 2686-2181) végének és a Középbirodalom (Kr. e. 2181-2055) kezdetének időszakából származnak.


Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú államférfié volt, a sírkamrába vezető akna falai temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és hét olajat tartalmazó edénnyel. A sír belsejében egy hatalmas mészkőszarkofágot és a sír tulajdonosának faragott tárgyait tárták fel. A második sír valószínűleg egy Jart nevű személy feleségéé lehet. A harmadik sírban Bi Nafarhafaji nyugszik, aki egyebek mellett a Nagy Ház felügyelője, pap és a ház takarítója volt. A negyedik sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt temették. Az utolsó sírban a királyi palota felügyelője, polgármester, a Nagy Ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője nyugszik.

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több száz színes koporsót is találtak a régészek, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jól megőrződött múmiái voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!