Évi 30 ezer halálos áldozata is lehet az extrém hőségnek Európában

2022. március 18. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Növekvő hőség, szárazság, csökkenő mezőgazdasági termelés, vízhiány és áradások – röviden ezek fenyegetik Európát az elkövetkező években az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) friss jelentése szerint. A jelentés részleteiről Másfélfok közölt részletes cikket.

A fő kockázatok és súlyos következmények elsősorban a növekvő gyakoriságú, intenzitású és időtartamú hőség extrémumokhoz, valamint a növekvő átlaghőmérséklethez köthetők. A jelentés szerint

„a 1,5 fokos globális melegedés okozta extrém hőség évi 30 000 halálos áldozatot követelhet Európában, ez a szám 3 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén megháromszorozódhat”.

A hőmérsékletingadozás következményei súlyosabbak lesznek Dél-, Nyugat- és Közép-Európában, valamint a városi területeken. A kevesebb hó és melegebb nyarak miatt az európai turizmus is károkat fog szenvedni, valamint bizonyos kulturális örökségi helyszínek és kulturális életmódok is veszélybe kerülhetnek.

Míg délen a biodiverzitás nagyfokú pusztulása várható 1,5 fok felett, addig északon új élőhelyek létesülhetnek.

Egyre több invazív faj jelenhet meg, tovább terjedhetnek a kullancsok, a parlagfű, nőhet a pollen szezon, és olyan egzotikus betegségek üthetik fel a fejüket, mint a nyugat nílusi láz.

A hőség és a szárazság kombinációja miatt olyan helyeken is nőhet a tűzesetek száma, különösen Észak-, Nyugat- és Közép-Európa esetén, ahol korábban nem fordultak elő.

A hőség és az aszály kombinációja jelentős mezőgazdasági veszteséget fog okozni az előrejelzések szerint a 21. század következő évtizedeiben Európa nagy részén. Növekvő vízhiánnyal kell szembenéznie Nyugat- és Közép-Európának, azonban délen lesz a legkritikusabb a helyzet.

Kétfokos globális melegedés esetén Dél-Európa lakosságának több mint harmada vízhiánynak lesz kitéve, 3 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén ez megduplázódik és komoly gazdasági veszteségek merülhetnek fel a víz- és energiafüggő szektorokban. Dél-Európában vízkvóta bevezetését jelentheti a várható változás.

A melegedés következtében a csapadék eloszlása is megváltozik, ami miatt megnő az árvizek kockzata Európában, valamint a gyorsuló ütemű tengerszint-emelkedéssel a part menti területeken is növekedni fognak az áradások. A heves esőzések gyakorisága és intenzitása növekedni fog, ami a növekvő urbanizációval kombinálva a villámárvizek kockázatát is emeli.

A kockázatok kezelésére több lehetőség is létezik, de a megoldások egy része a természeti erőforrásokra támaszkodik, amelyek sebezhetők a klímaváltozás miatt.

A jelentés kiemeli: a rövidtávú tervezésen túl szükséges a politikai-gazdasági döntéshozók hosszútávú elköteleződése és konzisztens magatartása a kibocsátás-csökkentés, és az alkalmazkodás területén, még akkor is, ha az eredmények nem láthatóak azonnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!