A Google jogi okokra hivatkozva letiltatta az Androidra fejlesztett YouTube Vanced alkalmazást

2022. március 14. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik a Vanced YouTube alkalmazás, miután a cég jogi fenyegetést kapott a Google-től, írja a The Verge.

A Vanced alkotói elárulták, hogy a projektet a következő napokban leállítják, a letöltési linkeket pedig eltávolítják. Az alkalmazás továbbra is működni fog azok számára, akik telepítették már telefonjukra, de jövőbeli frissítések nélkül valószínűleg hamarosan megszűnik. A Vanced tulajdonosai szerint „jogi okok miatt” kellett leállítaniuk a projektet.

A Google nemrég küldött a Vanced tulajdonosainak egy felszólító levelet, ami arra kényszerítette őket, hagyjanak fel az alkalmazás terjesztésével és fejlesztésével.

„Arra kértek minket, hogy távolítsunk el minden, YouTube-ra vonatkozó utalást, változtassuk meg a logót, és távolítsunk el minden YouTube-termékekkel kapcsolatos linket”

– írta a Vanced csapat egyik adminja a The Verge-nek.

A Vanced azért volt különösen népszerű, mert lehetővé tette a YouTube-felhasználóknak, hogy Prémium előfizetés nélkül blokkolják az összes hirdetést a YouTube-on. A Vanced-ben lehet váltani fekete témára, és olyan testreszabásai vannak, amilyeneket a hivatalos YouTube for Android alkalmazás nem kínál.

Nem ők az elsők, akiket jogi úton kényszerít letiltásra a Google. A tulajdonában lévő YouTube tavaly offline állapotba kényszerített két népszerű Discord zenei botot, majd néhány héttel később elkezdte tesztelni a reklámokkal támogatott YouTube integrációt a Discordon. A népszerű Rythm és Groovy Discord zenei botok szintén elkerülték a hirdetéseket a szolgáltatáson, így a Discord-felhasználók együtt hallgathattak rajta zenét.

A Vanced tulajdonosai Telegram üzenetben reagáltak a felhasználóknak:

„A Vanced projektet megszüntettük. Az elkövetkező napokban a letöltési linkeket eltávolítjuk. A Discord szerver, a Telegram chat és a subreddit egyelőre megmarad. Tudjuk, hogy ezt nem akartátok hallani, de ezt kellett tennünk. Szeretnénk megköszönni mindenkinek a támogatást az évek során.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!