A világon először ültettek át egyszerre szívet és csecsemőmirigyet azonos donortól

2022. március 8. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

A világon elsőként ültettek át egyszerre szívet és csecsemőmirigyet azonos donortól – jelentették be amerikai orvosok. Az eljárással egy Easton nevű kisfiú életét akarják megmenteni, de forradalmasíthatják a szervátültetés területét is. A donor csecsemőmirigy-szövete segít megakadályozni, hogy a szervezet kilökje az új szívet.

„Nagyon izgatottak vagyunk. Az idegen szerv tolerálásának ez a koncepciója a szervátültetés Szent Grálja már egy ideje, most a küszöbén állunk annak, hogy teljesen megváltoztassuk a transzplantációt” – mondta Easton egyik orvosa, az amerikai Duke Egyetemi kórház tudósa a BBC-nek.

A csecsemőmirigy segíti a T-sejtek képződését, melyek a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal veszik fel a harcot. Megtanítja nekik, hogy mi az, ami a szervezet sajátja, és mi az, ami nem, tehát megtámadható. Az orvosok úgy gondolják, a szívet adó donortól származó csecsemőmirigy-szövet segít a szervezetnek, hogy elfogadja az új szervet.

Easton gyenge szívvel és immunzavarokkal jött világra, élete első hét hónapját kórházban töltötte, számos szívműtéte volt, előfordult, hogy gépek tartották életben. Mivel szervezete önállóan nem tudta felvenni a harcot, újra és újra kezelni kellett a fertőzéseit. Orvosai azt kérték a szövetségi egészségügyi szabályozó testülettől (FDA), hogy kísérleti transzplantációt hajthassanak végre, mely tudomások szerint korábban sosem történt még.

Mivel a kisfiúnak új szívre és új csecsemőmirigyre szüksége volt, az FDA jóváhagyta a kérést, és 2021 augusztusában, amikor Easton hat hónapos volt, elvégezték a műtétet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!