Négy évtizedes mélypontra zsugorodott az antarktiszi jég februárban

2022. március 7. – 14:10

Négy évtizedes mélypontra zsugorodott az antarktiszi jég februárban
Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint négy évtizedes mélypontjára zsugorodott februárban az antarktiszi tengerjég kiterjedése – közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata. Az egész hónapot tekintve átlagosan 27 százalékkal volt kisebb az antarktiszi jégtakaró az 1991-2020-as évek átlagánál, és az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt a mérések 1979-es kezdete óta.

Főleg a Ross-, a nyugati Amundsen- és az északi Weddell-tengerben volt kisebb a tengerjég kiterjedése a szokásosnál. Az MTI szemléje szerint ennél jobban alakult a helyzet az Északi-sarkvidéken, ahol csak 2 százalékkal volt kisebb februárban a tengerjég kiterjedése a sokévi átlagnál.

A Copernicus mérései szerint a globális átlaghőmérséklet februárban 0,2 Celsius-fokkal haladta az 1991-2020-es évek februárban mért átlagát, jóval elmaradva a 2016-os, a 2017-es és a 2020-as csúcsértékektől. Európában különösen enyhe volt a február, a hőmérsékletek 2 százalékkal haladták meg a sokévi átlagot, ám távolról sem döntöttek rekordot. Az eddigi legmelegebb február, amelyet 1990-ben mértek, 1,6 fokkal volt melegebb az ideinél.

Az EU klímafigyelő szolgálata havonta tesz közzé globális jelentést műholdak, hajók, repülőgépek, meteorológiai állomások által mért adatok és modellszámítások alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!