Egyre több 20 év alatti fiatalnak lesz porckorongsérve, főleg a sok ülés miatt

2022. február 23. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel; az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb – közölte honlapján a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati Tanszéki Csoportjának egyetemi docense hozzáteszi: élete során egy-két alkalommal valószínűleg mindenkinél kialakul a porckorongsérv, amely csak ritkán okoz klinikai tüneteket, és csupán az esetek elenyésző részében követel operációt.

A betegség leginkább a 35–45 év közötti korosztályt érinti, de ma már egyre szembetűnőbb, hogy mind több fiatal, 20 év alatti is szenved porckorongsérvben. A kopások hátterében ötven százalékban genetikai hajlam áll, az érintettek felénél azonban valóban életmódi tényezők – köztük az ülő- vagy a rázkódással járó munka, kevés mozgás – tehetők érte felelőssé.

Dr. Lazáry Áron szerint kifejezetten jót tesz a gerincnek a gyógytorna és az úszás, hiszen ha a gerinc körüli izmok jól karban vannak tartva, akkor a terhelés nagy részét leveszik a csigolyákról, porckorongról. Az ülőmunkát végzőknek azt javasolja, félóránként álljanak fel egy rövid időre, és mozgassák át a hátukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!