Újabb tűzgömböt csíptek el magyarországi kamerák

2022. február 15. – 05:39

Újabb tűzgömböt csíptek el magyarországi kamerák
Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fényes tűzgömb tűnt fel majdnem fölöttünk hétfő este, jelentette a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

A jelenséget az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) győri és zalaegerszegi kamerái is rögzítették. A Balatontól keletre részben vagy teljesen felhős volt az égbolt, így arrafelé nem látszódott ez a meteor, ezért a nyugati telepítésű kamerák szerencsések voltak.

A körülbelül két másodpercig feltűnő jelenség viszonylag gyors lefolyású volt, és az alfa Ari (azaz Hamal) nevű csillag alatt indult az Aries csillagképből a Cet csillagkép felé.

A tűzgömb Ausztriában, Bécs és Graz között, körülbelül száz kilométer magasan tűnt fel, és 72 kilométer magasan hunyt ki, anyaga teljesen elégett. A pozíciószámítást megnehezíti, hogy a tűzgömb szinte pont szembejött a zalaegerszegi kamerával, így a kicsi kimérhető rálátási szög, növeli a pontatlanságot.

Január–február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, és csupán azért tűnhet úgy, hogy egyre több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, az egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Legutóbb február 10-én számoltak be hasonló jelenségről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!