Rovarokkal gyógyították egymás sebeit csimpánzok

2022. február 8. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Saját és társaik sebeit összenyomott rovarokkal kezelő csimpánzokat figyeltek meg tudósok, írja az AFP. A Current Biology tudományos folyóiratban hétfőn közölt tanulmány fontos állomás lehet az állatok empátiájáról szóló szakmai vitában.

A projekt 2019-ben kezdődött a nyugat-afrikai Gabonban, ahol kutatók észrevették, ahogy egy Suzee nevű felnőtt nőstény csimpánz a fia lábán lévő sebet vizsgálja. Suzee egy hirtelen mozdulattal lekapott egy rovart a levegőből, a szájában összeroppantotta, majd a sebre tapasztotta. Ezután kihúzta a rovart a sebből, majd még kétszer alkalmazta ugyanazt a módszert.

A következő 15 hónap alatt még legalább tizenkilencszer figyelték meg, ahogy csimpánzok így gyógyítják magukat, két másik alkalommal pedig sérült csimpánzokat kezeltek ezzel a módszerrel majomtársaik. A sérült egyedek nem tiltakoztak a kezelés ellen, épp ellenkezőleg: örömmel fogadták, hogy ellátják őket.

Csimpánzok a gaboni Loango Nemzeti Parkban Fotó: Tobias Deschner / AFP
Csimpánzok a gaboni Loango Nemzeti Parkban Fotó: Tobias Deschner / AFP

Simone Pika, a németországi Osnabrucki Egyetem biológusa és a tanulmány társszerzője szerint egészen döbbenetes az, amit megfigyeltek. „Amikor az ember iskolába jár, és arról olvas biológia könyvekben, hogy az állatok milyen csodálatos dolgokra képesek: na, szerintem ez egy olyan dolog, ami szerepelhet majd ezekben a tankönyvekben.” A biológus hozzátette, hogy „hatalmas bizalom kell ahhoz, hogy egy csimpánz elfogadja, ahogy társa rovart tesz a nyílt sebére. Úgy tűnik, megértik, hogy ha ezzel a rovarral ezt csinálják velük, akkor jobban lesznek. Elképesztő”.

A kutatók nem tudták pontosan azonosítani, hogy mit használtak a sebekre, de úgy gondolják, hogy valamiféle repülő rovar lehetett. Pika szerint nyugtató hatású és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazhat.

Madarakat, medvéket, elefántokat és más állatokat is megfigyeltek már ahogy különböző eszközökkel, pl. növényekkel gyógyítják magukat. A csimpánzoknál azonban az a különleges, hogy nemcsak magukon, hanem másokon is segítettek.

Egyes tudósok kételkednek abban, hogy állatfajok képesek proszociális viselkedésre, azaz olyan viselkedésmódokra, amelyek nem hoznak közvetlen hasznot a végrehajtónak, de valaki másnak, vagy a csoportnak a javát szolgálják. Pika rámutatott, hogy a sebek kezelésével a csimpánzoknak viszont nincs mit nyerniük. „Akkor miért csinálják? Az embereknél a proszociális viselkedés általában az empátiához kapcsolódik; ezt a hipotézist érdemes lenne állatoknál is tovább vizsgálni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!