Az emberek negyedének genetikai hajlama lehet a súlyos Covid-kimenetelre

2022. január 28. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kezdete óta kutatják, hogy kiknél okozhat különösen súlyos lefolyást a vírusfertőzés, ennek azonban idáig nem találták meg a genetikai magyarázatát. Egy frissen publikált kutatás szerint megvan, hol érdemes keresni a rejtély kulcsát: a súlyos kimenetel az emberi génállományban meglévő ősi vírusok örökítőanyag-törmelékeivel, a humán endogén retrovírussal függ össze. A betegek 20-30 százalékánál állhat fenn genetikai hajlam a súlyos Covid-19-kimenetelre.

Egy friss kutatási eredmény szerint a humán endogén retrovírus fehérjetermelődésével függhet össze, hogy mennyire súlyos egy megfertőzött betegnél a Covid lefolyása, milyen lesz a betegség várható kimenetele. Erről a lyoni virológus Benjamin Charvet és munkatársai számoltak be egy még lektorálás előtt álló tanulmányukban. Az eredményük közelebb vihet annak a megértéséhez, hogy milyen genetikai hajlamosító tényezők okozhatnak egyeseknél nagyon súlyos lefolyást, míg mások viszonylag könnyen, komplikációk nélkül átesnek a betegségen. A francia kutatócsapat szerint az emberek 20-30 százalékának lehet genetikai hajlama a súlyos kimenetelre.

Mint Dobson Szabolcs írja a koronavírus-kutatásokkal foglalkozó szakirodalmi tallózó Facebook-csoportjában, a Covid lefolyásának súlyossága egy ősi vírus örökítőanyagának emberi génekben meglévő töredékeivel függhet össze.

Örökítőanyagunk 8 százalékát ősi vírusok örökítőanyaga alkotja, ezeket nevezik humán endogén retrovírusoknak, rövidítve HERV-nek. A HERV örökítőanyaga minden emberben megvan, hiszen még 63 millió éve, jócskán az emberré válás előtt integrálódott akkori ősünk örökítőanyagába. A megfigyelések szerint a Covid valamiképp serkenti e retrovírus burokfehérjéjének termelődését a vérsejtekben.

A mostani francia kutatás új eredménye azonban, hogy ezt a fehérjetermelődést a Covid mégsem mindenkinél serkenti, hanem csak a betegek 20-30 százalékánál. Az ő esetükben állhat fenn genetikai hajlam a súlyos Covid–19-kimenetelre. Az elhunyt Covid–19-betegekből származó szövetminták a tüdőből, a szívből, az agy szaglógumójából és az orrnyálkahártyából ezt a HERV-W ENV fehérjét tartalmazták olyan sejttípusokban, amelyek fontosak a betegség kialakulásában, így határozott összefüggés látszik.

Ha a felfedezés helytállónak bizonyul, az az első komolyabb lépés lehet abba az irányba, hogy megfejtsék, a koronavírus „kiben, hogyan és miért okoz súlyos, illetve halálos kimenetelt” – utal rá Dobson Szabolcs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!